NOS Nieuws

Turkije beschuldigt Griekse kustwacht van beschieting vrachtschip

Turkije beschuldigt de Griekse kustwacht ervan schoten te hebben gelost op een vrachtschip in de Egeïsche Zee. De Turkse staatsomroep TRT meldt op basis van de Turkse kustwacht dat het schip op dat moment in de internationale wateren voer. De Griekse kustwacht heeft daarom het internationale recht geschonden, aldus Turkije. De 18 bemanningsleden zijn ongedeerd.

Griekenland heeft nog niet op de beschuldiging gereageerd. Persbureau Bloomberg meldt op basis van de Griekse kustwacht dat het schip zonder signaal langs Griekenland voer. Toen een verzoek tot controle werd genegeerd, gingen twee schepen van de kustwacht op het vrachtschip af. Daarbij zouden waarschuwingsschoten in de lucht zijn gelost, maar niet in de richting van het schip.

Volgens TRT heeft Ankara Griekenland om opheldering gevraagd. In Turkse media circuleren beelden waarop de beschieting te zien zou zijn. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Dit zouden beelden van het incident zijn:

De relatie tussen de twee NAVO-lidstaten is van oudsher gespannen, onder meer vanwege botsende territoriale claims over de Egeïsche Zee. Dit voorjaar werden de banden aangehaald in een uitzonderlijke ontmoeting tussen de Turkse president Erdogan en Griekse premier Mitsotakis, maar door een reeks incidenten is de spanning weer opgelopen.

De twee landen beschuldigden elkaar recent van luchtruimschendingen. Verder zegt Turkije dat de Grieken hun militaire aanwezigheid op een aantal Griekse eilanden hebben versterkt.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken haalde gisteren uit naar het buurland omdat Turkije illegale migratie naar de Europese Unie zou bevorderen als "wapen" tegen Griekenland. Daarnaast lopen er al lange tijd geschillen over Turkse aardgasboringen in het gebied.

Premier Mitsotakis heeft Turkije gisteravond gevraagd te stoppen met de "agressieve retoriek", zonder in te gaan op het incident op zee. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei afgelopen week erop te vertrouwen dat de twee landen op diplomatieke wijze hun geschillen kunnen oplossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl