NOS NieuwsAangepast

Rusland evacueert steden in provincie Charkov

Een Russische bestuurder in de Oekraïense provincie Charkov zegt dat Rusland burgers evacueert uit drie steden die onder Oekraïens vuur zijn komen te liggen. Het gaat om de steden Izjoem, Koepjansk en Veliky Boerloek. De steden liggen in door Rusland bezet gebied, maar het Oekraïense leger is daar met een snelle opmars bezig.

Dezelfde bestuurder gaf in een interview met de Russische staatstelevisie toe dat Oekraïne de afgelopen week belangrijke terreinwinst heeft geboekt. Hij sprak van "een belangrijke overwinning" voor Kiev.

De Oekraïense president Zelensky zegt dat zijn troepen in de afgelopen week zowel in de buurt van Charkov, in het noordoosten van Oekraïne, als Cherson, in het zuiden, de Russen uit tientallen plaatsen hebben verdreven.

Onafhankelijke journalisten worden niet toegelaten tot deze gebieden. Maar op sociale media circuleren beelden van Oekraïense militairen die door burgers worden verwelkomd en de wit-blauw-rode vlag van Rusland vervangen door het blauw-geel van Oekraïne.

Militaire analisten zeggen dat het Oekraïense leger in de provincie Charkov tot 50 kilometer in door Rusland bezet gebied is opgerukt. Een voor de Russische bevoorrading belangrijke spoorlijn tussen Moskou en het oosten van Oekraïne zou daardoor binnen schootsafstand van de Oekraïense artillerie zijn komen te liggen.

De opmars van de afgelopen dagen in de provincie Charkov kwam als een verrassing. Alle aandacht ging uit naar de provincie Cherson, waar al langer een Oekraïens offensief werd verwacht. Het vermoeden is dat Rusland daarom troepen bij Charkov heeft weggehaald om de posities in het zuiden te versterken.

Een adviseur van president Zelensky zegt dat bij Cherson minder snel vooruitgang wordt geboekt dan in de provincie Charkov. De stad Cherson ligt op de noordelijke oever van de Dnepr. Alles wijst erop dat Oekraïne de Russen daar probeert te isoleren door overgebleven bruggen over de rivier te bombarderen.

Nog maanden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken waarschuwde bij een vergadering van de NAVO in Brussel voor te veel optimisme. "We zien dat Oekraïne voorzichtig maar aantoonbaar vooruitgang boekt", zei hij. "Maar dit gaat nog wel een tijdje duren. Er zijn veel Russische strijdkrachten in Oekraïne. President Poetin heeft laten zien dat hij bereid is veel mensen in te zetten, waar Rusland een hoge prijs voor betaalt."

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dat de oorlog een cruciale fase is ingegaan. De komende maanden moeten laten zien of de bondgenoten van Oekraïne de eenheid weten te bewaren. Die staat onder druk door de hoge energieprijzen en de inflatie.

Ook riep hij de NAVO-lidstaten op het Oekraïense leger uniformen, generatoren, tenten en andere materialen te leveren, zodat het de winter kan doorkomen.

Wederopbouw

Als de oorlog nu stopt, is voor de wederopbouw van Oekraïne 347 miljard euro nodig, blijkt uit een schatting van de Wereldbank, de Europese Commissie en de Oekraïense regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl