EPA
NOS Nieuws

'Weer beschietingen nabij kerncentrale Zaporizja', ook gevechten in oosten

De Oekraïense stad Nikopol, vlak bij de kerncentrale Zaporizja, ligt opnieuw onder vuur, meldt de lokale gouverneur. VN-atoomwaakhond IAEA riep gisteren juist op tot een veiligheidszone rond de kerncentrale.

Nikopol ligt aan de andere oever van de rivier de Dnepr; de stad kijkt uit op de kerncentrale. Volgens de gouverneur wordt de stad getroffen door Russische rakketten en zwaar geschut. De berichten over de beschietingen zijn nog niet door een onafhankelijke bron geverifieerd.

Gisteren publiceerde atoomwaakhond IAEA een rapport naar aanleiding van onderzoek bij de kerncentrale Zaporizja. De delegatie heeft schade geconstateerd, ook dicht bij de reactoren. Zo is er schade aan het gebouw voor kernbrandstof en aan de opslagfaciliteit voor vast radioactief afval.

Rusland: 'aanvullende uitleg nodig'

Het IAEA pleit daarom voor een veiligheidszone rond de centrale. De Oekraïense president Zelensky steunt demilitarisering van de omgeving, zei hij gisteravond laat. Een van zijn adviseurs uitte vandaag wel kritiek op het rapport. "Er staat in dat beide kampen moeten onderhandelen, maar niet dat Russische troepen de kerncentrale moeten verlaten".

Rusland stelt "aanvullende uitleg" nodig te hebben over het rapport. Buitenlandminister Sergej Lavrov zegt dat vanwege een "aantal problemen" extra informatie is aangevraagd bij de VN-organisatie.

Bovendien ontkende de Russische president Poetin vandaag opnieuw dat zijn leger verantwoordelijk is voor beschietingen rond de kerncentrale. Volgens Poetin heeft Rusland geen militair materieel gestationeerd op het terrein.

Tegenoffensief

Ondertussen lijkt Oekraïne het tegenoffensief voort te zetten. Een woordvoerder van Russische separatisten zegt dat Oekraïense troepen de door Rusland bezette plaats Balaklia hebben aangevallen. Balaklia ligt in de buurt van de stad Charkov in het oosten van Oekraïne. De aanval wordt overigens niet bevestigd door Kiev.

Vanuit het Russische ministerie van Defensie kwam vandaag het bericht dat Russische troepen het plaatsje Kodema, ten noorden van de stad Donetsk, hebben veroverd op Oekraïne.

Aanvallen op de Krim

Over de gevechten in het zuiden en oosten is veel onduidelijk. Opvallend genoeg eiste het Oekraïense leger vandaag een reeks aanvallen op Russische luchtmachtbases op de Krim op. In een persbericht, verspreid via staatspersbureau Ukrinform, schrijft commandant Valeri Zaloezjny dat er aanvallen zijn uitgevoerd met rakketten.

Tot de reeks behoort ook de aanval op de Russische luchtmachtbasis Saki op 9 augustus. De Oekraïense luchtmacht zei eerder dat zeker negen vliegtuigen waren vernietigd, maar nam geen verantwoordelijkheid. Bij de explosies viel een dode en raakten vijf mensen gewond.

Het Russische ministerie van Defensie schreef de explosies op de luchtmachtbasis destijds toe aan het ontploffen van vliegtuigmunitie; het zou nadrukkelijk niet gaan om een aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl