NOS NieuwsAangepast

Geen NS-treinen in hele land door regionale staking personeel

Vandaag rijden in het hele land geen NS-treinen vanwege een staking onder het personeel in het westen en noordwesten. De werkonderbrekingen zijn weliswaar regionaal, maar omdat het actiegebied groot is en treinen en collega's door heel Nederland rijden, zegt NS geen andere keuze te hebben dan de treinen niet te laten rijden om zo chaos te voorkomen.

"Kijkend naar alle opties en de ervaringen van de vorige stakingsdagen zien we geen mogelijkheid om op een verantwoorde, betrouwbare en veilige manier een dienstregeling te rijden", zegt NS. Het R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda rijdt overigens wel.

NS probeert Schiphol per trein bereikbaar te houden via het traject Utrecht Centraal-Amsterdam Zuid-Schiphol Airport. Tot 20.00 uur rijdt op dat traject vier keer per uur een trein in beide richtingen, vanaf 20.00 uur twee treinen per uur en vanaf 00.00 één trein.

Volgens de ANWB is het vanochtend niet drukker op de snelwegen dan op andere vrijdagen.

Een verlaten station Den Bosch

Volgens Omroep Brabant zijn er maar weinig mensen op de stations die verrast worden door de staking. Zo is het station van Den Bosch verlaten en staan er alleen mensen bij de bushaltes.

Dat geldt ook voor andere grote stations. Zo zegt RTV Utrecht dat de stationshal op Utrecht Centraal bijna helemaal leeg is.

Verslaggevers van RTV Oost zien vanochtend enkele bussen vertrekken vanaf de stations in Enschede en Zwolle. "Maar het is vooral heel rustig hier", zeggen ze beiden.

De staking is aangekondigd door vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV. Zij zijn het niet eens geworden met NS over een betere cao voor NS-personeel en eisen onder meer hogere salarissen voor de 16.700 medewerkers die de vervoerder heeft en een eenmalige uitkering. Ook willen ze toezeggingen over het aanpakken van de werkdruk en het ziekteverzuim.

Na eerdere regiostakingen kwam NS dinsdag met een nieuw bod, maar ook gisteren kwamen vakbonden en NS niet nader tot elkaar in de cao-onderhandelingen. Er staan volgende week dinsdag en donderdag ook stakingen op het programma in grote delen van Nederland.

Volgens FNV-bestuurder Henri Janssen zijn de verschillen tussen het voorstel van de NS en de eisen van de vakbond "nog heel erg groot". Morgen en zondag praten de bonden en het vervoersbedrijf verder. "Dus is er hoop dat de stakingen van dinsdag en donderdag kunnen worden voorkomen", zegt Janssen.

NS heeft de reisplanner bijgewerkt. Ook regionale treinen van andere vervoerders kunnen daar worden gepland. Voor reizigers die geraakt worden door de staking is de stakingsregeling van toepassing, meldt de vervoerder.

Maar niet iedereen was vanochtend op de hoogte, zoals enkele reizigers in Rotterdam:

'Deze staking is voor mij een verrassing'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl