President Poetin op de top, omringd door afgevaardigden uit China, Myanmar, Mongolië en Armenië
NOS Nieuws

Poetin zoekt toenadering tot het oosten op top in Vladivostok

Het was volgens de organisatie "een van de belangrijkste economische gebeurtenissen" van het jaar: het Eastern Economic Forum in Vladivostok. De internationale bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd in de hoop buitenlandse investeerders naar Rusland te halen. President Poetin greep de top aan om te benadrukken dat de Russische economie de westerse sancties tegen het land kan weerstaan.

"Rusland kan de economische, financiële en technologische agressie van het Westen relatief goed aan", zei Poetin tijdens een panelgesprek. Landen in Azië en Oceanië verwerpen volgens Poetin de "destructieve sancties" en staan open om de economische banden met Rusland te versterken.

Het thema van deze zevende editie was "Op naar een multipolaire wereld", het idee dat er meerdere (meer dan twee) machtsblokken in de wereld bestaan. In totaal zouden er zeker 260 handelsovereenkomsten zijn gesloten.

Volgens de organisatie zijn vertegenwoordigers van tientallen landen in de regio aanwezig op de top. Armenië, Mongolië en Myanmar stuurden hun premier, China een belangrijke partijfunctionaris. De regeringsleiders van India, Maleisië en Vietnam gaven met een videoverbinding acte de présence.

Voorgaande edities werden onder meer bezocht door de leiders van Japan en Zuid-Korea, maar de relatie met die landen is door de Russische invasie in Oekraïne tot het nulpunt gehaald.

Er waren meer opvallende afwezigen. Zo ontbrak Poetins goede vriend Aleksandr Loekasjenko, de dictator van Belarus. Ook vanuit Kazachstan ontbrak een vertegenwoordiging. In januari schoot een Russische troepenmacht de Kazachse president Tokajev te hulp om hooglopende protesten neer te slaan, maar sinds de invasie in Oekraïne stelt Tokajev zich terughoudender en onafhankelijker op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl