NOS Nieuws

Nieuwe Britse premier Truss komt met prijsplafond voor dure energie

De nieuwe Britse premier Liz Truss heeft in het Lagerhuis een groot steunpakket aangekondigd om gezinnen en bedrijven te helpen met de hoge energiekosten.

Voor huishoudens komt er met ingang van 1 oktober een plafond van maximaal 2500 pond per jaar aan energiekosten. De overheid legt het verschil met de werkelijke prijzen bij.

In feite bevriest de regering de energierekening op het huidige niveau. Zou er niet worden ingegrepen, dan zou de rekening kunnen doorstijgen naar ruim 3500 pond per jaar.

Eenmalige uitkering

Verder krijgen alle huishoudens in oktober eenmalig 400 pond om te helpen de energierekening te betalen. De maatregelen voor huishoudens lopen twee jaar door en brengen voor de meeste huishoudens de energierekening weer op het niveau van vorig jaar, net onder de 2000 pond per jaar.

Wat de kosten zijn van deze maatregelen wordt later deze maand bekendgemaakt. Wel heeft Truss al aangekondigd dat er geen winstbelasting geheven gaat worden op de energiebedrijven om de maatregelen te subsidiëren.

Ook bedrijven worden de komende zes maanden door de overheid gecompenseerd voor de hoge energiekosten. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij de huishoudens door het instellen van een prijsplafond. Daar heeft Truss zo'n 40 miljard pond voor uitgetrokken. Na zes maanden komt er een nieuw plan voor kwetsbare bedrijven. Hieronder vallen volgens Truss ook pubs.

Er wordt ook actie ondernomen om de energiekosten in de toekomst te beperken. Er wordt onderhandeld met energieleveranciers om langetermijncontracten af te sluiten en er wordt meer haast gemaakt met het uitbreiden van groene energiebronnen.

Daarnaast heeft Truss heeft ook gezegd dat er honderd nieuwe licenties worden uitgegeven voor het omstreden boren naar olie in de Noordzee en fracking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl