Liz Truss tijdens haar speech voor de ambtswoning in Downing Street
NOS Nieuws

Nieuwe Britse premier Truss komt met lastenverlichting en nieuwe ministers

De nieuwe Britse premier Truss heeft in haar eerste toespraak bij de ambtswoning in Downing Street haar visie bekendgemaakt. Ze beloofde onder meer om huishoudens en het bedrijfsleven te helpen met de hoge energiekosten. Later op de avond maakte ze haar kabinetsploeg bekend.

Eerder op de dag werd Truss als derde vrouwelijke premier benoemd door koningin Elizabeth. Dat gebeurde in Balmoral, het Schotse buitenverblijf van de koningin.

Terug in Londen kondigde Truss in haar speech aan dat ze met een groot steunpakket de energieprijzen betaalbaar wil houden voor iedereen. Ze benadrukte dat de energiecrisis is veroorzaakt door de oorlog van Rusland met Oekraïne.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen omdat gehoopt werd dat Truss in haar toespraak meer zou vertellen over de energiemaatregelen, maar dat gebeurde niet. Later deze week presenteert ze het pakket, waarbij ook de bedragen bekend worden.

Truss is vastberaden om haar beloftes waar te maken:

Truss: 'Samen kunnen we deze storm aan'

Truss is ook van plan om de economische situatie van het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Daarvoor is volgens haar een "gedurfd plan" opgesteld waarin een belastingverlaging moet zorgen voor economische groei. Niet iedereen ziet daar heil in. De vorige minister van Financiën Rishi Sunak, tegenstrever van Truss in de premierscampagne, waarschuwde al dat haar economische ideeën de inflatie verder gaan aanwakkeren.

Het laatste speerpunt van de nieuwe premier is een verbetering van de gezondheidszorg. "Wij gaan ervoor zorgen dat het zorgstelsel op een goede fundering komt te staan", zei ze.

Truss prees haar voorganger Boris Johnson in haar speech, niet voor het eerst, voor zijn rol in Brexit, de vaccinatiecampagne en de manier waarop hij Oekraïne steunde in de oorlog met Rusland. "De geschiedenis zal hem zien als een zeer belangrijk premier."

Nieuw kabinet

In het kabinet van Truss gaat een van de belangrijkste posten, die van minister van Financiën, naar Kwasi Kwarteng. Onder Johnson was hij nog minister van Economische Zaken. James Cleverly bekleedt in het nieuwe kabinet de ministerspost voor Buitenlandse Zaken.

Minister van Volksgezondheid en vicepremier wordt Therese Coffey. Ze is al tijden een politieke bondgenoot van de nieuwe premier en leidde ook de campagne van Truss.

Iemand die op dezelfde positie blijft zitten, is Ben Wallace, als minister van Defensie. Hem was na het aftreden van Johnson gevraagd om mee te doen met de race voor het leiderschap, maar daar bedankte hij voor. Hij gold binnen de Conservatieve partij als grote favoriet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl