NOS Nieuws

Kamer steunt belastingwet die voordelig lenen uit eigen bv of nv inperkt

Per 1 januari 2023 wordt het voor ondernemers met een vennootschap, dat wil zeggen een bv of een nv, lastiger om goedkoop grote bedragen te lenen van hun onderneming voor privédoeleinden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een voorstel van het kabinet hierover.

Dat bleek tijdens een Kamerdebat over de 'Wet excessief lenen bij eigen vennootschap'. In de wet is bepaald dat over leningen boven de 700.000 euro belasting betaald moet worden. Bedragen daarboven worden als excessief, ofwel buitensporig en onaanvaardbaar, gezien.

Het wetsvoorstel is een compromis, voortgekomen uit de onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over het regeerakkoord. Doelstelling is de belasting voor alle ondernemers gelijk te trekken. Belangrijke uitzondering in de wet is lenen voor een eigen huis, dat blijft voor deze ondernemers ook voor bedragen boven de 7 ton mogelijk.

De linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP hebben kritiek op het compromis. In het oorspronkelijke wetsvoorstel van het vorige kabinet stond dat lenen voor hypotheken ook onder de wet zou vallen, en dus onaantrekkelijker zou worden voor deze ondernemers.

"Waarom zouden deze ondernemers niet net als de rest van de mensen naar een hypotheker kunnen?" vraagt SP-Kamerlid Alkaya zich af. Hij begrijpt niet dat er voor een kleine groep burgers een uitzondering wordt gemaakt.

PvdA en GroenLinks willen het liefst dat de leningen helemaal niet meer mogelijk zijn. GroenLinks-Kamerlid Maatoug noemt de wet een cadeautje voor een beperkte groep Nederlanders.

Ondernemers hebben zich kunnen voorbereiden

De VVD is blij dat het wetsvoorstel is aangepast in het voordeel van kleinere ondernemers. De partij staat wel achter de gedachte dat lenen uit de eigen bv moet worden ontmoedigd. "En ondernemers hebben zich hier op kunnen voorbereiden", zegt Kamerlid Idzinga. "Dat kunnen we zien aan de afname van deze leningen."

D66-Kamerlid Romke de Jong: "Ik ben zelf ondernemer, en ik kan zeggen dat er niet veel meer zakelijke redenen zijn om uit de eigen bv te lenen dan het belastingvoordeel. Dus goed dat we dit aanpakken." Ook het CDA staat achter de doelstelling om het belastingsysteem eerlijker te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl