Documenten die aangetroffen werden in Mar-a-Lago
NOS Nieuws

'Trump had geheim document over nucleaire macht van land in bezit'

Een van de documenten die bij voormalig president Trump zijn aangetroffen, beschrijft de militaire mogelijkheden van een buitenlandse macht. Ook de nucleaire capaciteit staat in het document beschreven, meldt The Washington Post.

Om welk land het gaat, schrijft de krant niet. Ook wordt niet duidelijk of het een bondgenoot van de Verenigde Staten is of een vijandige mogendheid. Sommige in beslag genomen documenten beschrijven volgens de krant uiterst geheime Amerikaanse operaties.

Deze worden zo streng bewaakt dat slechts een handjevol mensen binnen de Amerikaanse overheid op de hoogte is van de inhoud. Zelfs de hoogste nationale veiligheidsfunctionarissen van de regering-Biden hebben geen bevoegdheid om deze documenten in te zien, schrijft de Post.

Lege mappen

Vorige maand deed de FBI huiszoeking in Mar-a-Lago, het buitenverblijf van Trump. Aanleiding waren documenten die de voormalige president uit het Witte Huis had meegenomen. Bij de huiszoeking werden meer dan 11.000 overheidsdocumenten gevonden. Die lagen zowel in dozen in een opslagruimte als in het persoonlijke kantoor van de oud-president.

Verder werden tientallen lege mappen aangetroffen, waaronder 48 met het opschrift "geheim". Dit roept de vraag op of alle verdwenen documenten boven water zijn gekomen. Het ministerie van Justitie is vanwege de vondst van de documenten een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Trump.

Speciale scheidsrechter

Een rechter willigde maandag een verzoek van Trump in om een onafhankelijke jurist (special master) aan te stellen om het materiaal te beoordelen dat na de huiszoeking is meegenomen.

De special master heeft toestemming om persoonlijke items, documenten en ander materiaal te beoordelen, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten mogen het onderzoek naar Trumps omgang met geheime documenten voortzetten.

Trump beschuldigt het ministerie van Justitie ervan een politieke heksenjacht op hem te maken. Zijn advocaten voerden aan dat de benoeming van een onafhankelijke derde partij ter beoordeling van het materiaal een belangrijke controle op het handelen van de regering zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl