Reuters
NOS Nieuws

Biden haalt hard uit naar Trump: democratie in gevaar door extremisme

De Amerikaanse democratie wordt bedreigd door oud-president Trump en zijn aanhangers. Dat was de belangrijkste boodschap van een felle tv-toespraak van de Amerikaanse president Biden. De gelijkheid en de democratie "liggen onder vuur" doordat Trump het democratische systeem wil omverwerpen en "het land terug in de tijd wil brengen", aldus Biden.

Hij gaf de speech op primetime in de Independence Hall in Philadelphia, de plek waar in 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd aangenomen. De toespraak wordt gezien als het startpunt van de campagne voor de Congresverkiezingen, de midterms, van 8 november. Het komt zelden voor dat een president op primetime een tv-toespraak houdt.

Bekijk hier een deel van de toespraak van Biden:

Biden: Trump en aanhangers bedreigen Amerikaanse democratie

De president riep de Amerikaanse kiezer op extremisme te verwerpen en de democratie te beschermen. "De ziel van het land staat op het spel", zei hij. Bij de komende verkiezingen hebben Amerikanen volgens hem de keuze tussen "vooruitgang en achteruitgang". "Spreek je uit en ga stemmen!"

Politiek geweld

Biden benadrukte dat niet iedere Republikein een extremist is. Hij sprak consequent over MAGA-Republikeinen, een verwijzing naar Trumps campagneleus 'Make American Great Again'. Zij domineren volgens Biden de Republikeinse partij.

"De MAGA-krachten willen een Amerika waar je niets mag kiezen, geen privacy hebt, geen recht op anticonceptie en geen recht om te trouwen met wie je wil." Ook zei hij dat de MAGA-Republikeinen politiek geweld aanwakkeren. Vorige week omschreef hij de MAGA-filosofie al als 'semi-fascisme'.

Trump, die zijn nederlaag bij de verkiezingen van 2020 nooit heeft erkend, overweegt zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl