In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Minimale vergoeding bevingschade Groningen voor iedereen 5000 euro

De minimale schadevergoeding voor bevingschade in Groningen wordt 5000 euro. Ook lagere al uitgekeerde schadevergoedingen worden aangevuld tot dat bedrag. De minimale schadevergoeding wordt zo voor iedereen gelijk.

Met de nieuwe regeling wil het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) de ongelijkheid verkleinen in het aardbevingsgebied. Er komen zo'n 40.000 huishoudens in aanmerking voor een extra vergoeding, schrijft RTV Noord.

Sinds vorig jaar kunnen Groningers bij een eerste schademelding kiezen voor een eenmalig, vast bedrag van 5000 euro. Dat was bedoeld om op snelle en eenvoudige wijze schades af te wikkelen.

Met de nieuwe regeling kunnen inwoners die voor die tijd met schade te maken kregen alsnog aanspraak maken op het geld. Ook Groningers die eerder al wel een schadevergoeding hebben gehad die lager was dan 5000 euro, kunnen het bedrag nu laten aanvullen.

"De verschillen leiden tot gevoelens van ongelijke behandeling", zegt bestuursvoorzitter Bas Kortmann van het IMG bij de regionale omroep. "Met deze maatregel verkleinen we de verschillen die in de maatwerkaanpak zijn ontstaan en we lossen het verschil volledig op als het is ontstaan door de invoering van de vaste vergoeding."

Niet iedereen is blij

De Groninger Bodem Beweging (GBB) laat weten nog altijd geen voorstander te zijn van de regeling, ook al geldt die nu voor meer mensen. "Dit bedrag wordt eenmalig uitgekeerd, zonder tussenkomst van een schade-expert. Wij zijn van mening dat het IMG de regeling vooral inzet als 'lokkertje' en om op de kosten van experts te besparen", aldus de belangenvereniging.

Daarnaast kunnen gedupeerden die de 5000 euro ontvangen volgens de GBB nooit meer ergens anders aanspraak op maken. "Maak er alleen gebruik van als je zeker weet dat de schade met 5000 euro te repareren is en je er zeker van bent dat er nooit meer bevingen bij jou in de buurt zullen voorkomen."

Advertentie via Ster.nl