NOS SportAangepast

'Eeuwige tweede' Van de Ven pakt eindelijk wereldtitel motocross: 'Alleen maar huilen'

Motocrosser Van de Ven pakt wereldtitel WMX, na vijf keer een tweede plaats

Nancy van de Ven heeft in Turkije de wereldtitel gepakt in de WMX. De motocrosser werd achtste in de afsluitende race van het seizoen en dat was voldoende om de eindzege in het klassement veilig te stellen. Ze werd al vijf keer tweede en heeft nu, na al die jaren, eindelijk wél de wereldtitel binnen.

"Ik ben echt ongelofelijk blij. Dit was natuurlijk het ultieme doel. Een droom die na jaren werkelijkheid is geworden", zegt de 24-jarige Van de Ven. De Zeeuwse bleef in het eindklassement landgenote Lynn Valk voor. "Er is in het verleden zoveel misgegaan, dus ik kon na afloop alleen maar huilen."

Voor en tijdens de race gingen er volgens Van de Ven veel scenario's door haar hoofd, ondanks haar riante voorsprong voor de races in Turkije. Ze was onzeker tot het einde, omdat het in eerdere seizoenen net niet lukte.

"Motorpech, een valpartij, ik wilde gewoon niet te vroeg juichen. Ik was zo aan het opletten. Nu ik de wereldtitel heb, kan ik pas genieten van het rijden en laten zien wat ik echt kan."

Mannen

Tim Gajser heeft het MXGP-seizoen in stijl afgesloten. Hij schreef in het Turkse Afyonkarahisar de laatste grand prix van het jaar op zijn naam. De Sloveense wereldkampioen was twee races geleden al zeker van de titel.

Gajser werd in Turkije derde in de eerste manche en tweede in de tweede omloop. Daarmee verwees hij de Zwitser Jeremy Seewer (tweede en derde) naar de tweede plaats.

Romain Febvre werd derde. De Fransman won de tweede manche, maar was in de eerste slechts als achtste over de finish gekomen.

De Nederlanders deden in Turkije niet mee om de podiumplaatsen. Glenn Coldenhoff eindigde als negende, één plaats boven Brian Bogers. Calvin Vlaanderen werd twaalfde.

Eindstand WK

Coureur Punten
1. Tim Gajser (Slo) 763
2. Jeremy Seewer (Zwi) 657
3. Jorge Prado (Spa) 589
5. Glenn Coldenhoff 575
6. Brian Bogers 428
7. Calvin Vlaanderen 395

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl