NOS Sport

Ook bij Herlings' afwezigheid schitteren Nederlandse motorcrossers in MXGP

'Als Herlings had meegedaan, was het waarschijnlijk 1, 2, 3 én 4 geweest'

Het was een unicum, vorige maand in het Vlaamse Lommel. Het complete podium na een grand prix in de hoogste klasse van de motocross kleurde oranje. Brian Bogers nam de hoogste trede voor zijn rekening, Calvin Vlaanderen en Glenn Coldenhoff stonden op plaats twee en drie.

Nederlandse dominantie in het mulle zand. Zelfs bij afwezigheid van Jeffrey Herlings, de geblesseerde tweevoudig wereldkampioen. "Als hij had meegedaan, was het waarschijnlijk één, twee, drie én vier voor Nederland geweest", zegt Bogers, die in Lommel zijn eerste overwinning in de MXGP boekte.

'Even de beste van de wereld'

Bogers was, zoals hij het zelf omschrijft, "in één wedstrijd even de beste van de wereld". Een jongensdroom ging in vervulling. "Daar werk je je hele leven voor en eindelijk gebeurt het een keer."

Vandaag hoopt Bogers zijn zege in Lommel een goed vervolg te geven tijdens de MXGP van Zweden, de vijftiende van achttien races dit seizoen.

Om te wennen aan de omstandigheden in Zweden trainde Bogers afgelopen week in Lelystad, waar de ondergrond van het circuit wat harder is dan gebruikelijk op Nederlandse banen. "In Lommel reden we in het diepe, diepe zand. Het was hier even wennen, maar het is wel een goede training voor Zweden."

'Is er iets mis met hem?'

De 25-jarige Bogers rijdt sinds 2018 in de MXGP, maar zo mooi als twee weken geleden was het nog niet. "Het was heel bijzonder. Ik reed Tim Gajser, de beste coureur van de wereld, voorbij en ik had wat druk van achteren verwacht. Maar ik nam afstand en dacht: misschien is er iets mis met hem?"

"Ik ging nog iemand voorbij en nog iemand voorbij en zag op het bord dat ik vijftien seconden voorsprong had. Toen dacht ik: nou, volgens mij ben ik gewoon zo goed op dit moment."

Bekijk hieronder de samenvatting van de MXGP van Vlaanderen:

Oranje boven in MXGP: historisch Nederlands podium in GP Vlaanderen

De overwinning in Lommel kwam kort na de geboorte van zijn eerste kind. "Dat geeft toch wel positieve energie, maar ik moet eerlijk zeggen, in het begin was ik er wel een beetje bang voor. Je neemt natuurlijk best veel risico's op een crossmotor."

"Zou je dan minder risico's nemen", vroeg Bogers zich af, "want je hebt toch een kleine jongen thuiszitten nu." Het bleek niet het geval. "Voor mij werkt het juist andersom: ik krijg er positieve energie van. Je moet natuurlijk altijd presteren in het weekend, maar nu moet je ook goed voor je jongen zorgen. Daar moet je toch goed voor verdienen."

'Motivatie voor jonge crossers'

Het was een bijzondere race voor Bogers, maar eigenlijk voor de hele motocross in Nederland, met een volledig oranje podium. "Drie Nederlandse vlaggen, dat is superspeciaal. Waar dat door komt? Ik zou het niet weten. Maar we doen het allemaal goed en ik hoop dat jonge crossers er de motivatie van krijgen om ook ooit bovenaan te eindigen."

Orange Pictures
Vlaanderen, Bogers en Coldenhoff op het podium in Lommel

Het succes in België toont nog maar eens aan dat de top van het Nederlandse motorcrossen breder is dan alleen Herlings. De Nederlanders die vorige maand samen op het podium stonden, zijn allemaal terug te vinden in de toptien van de WK-stand. Coldenhoff staat vierde, Bogers zevende en Vlaanderen is de nummer acht.

"We hebben wel bewezen dat we meekunnen met het niveau. Maar Jeffrey is soms wel een geval apart. Die stijgt de meeste keren boven ons uit."

Bogers hoopt nog zeker één plaatsje te stijgen. "De nummer zes staat maar tien punten voor me. Het doel is wel om die plaats over te nemen. In de hoofdklasse zou zesde supergoed zijn. Natuurlijk wil je bij de topvijf zitten, maar het kan niet achttien wedstrijden goed gaan. Als ik zesde kan worden, ben ik zeer tevreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl