IAEA-chef Rafael Grossi
NOS Nieuws

IAEA blijft met inspecteurs in belaagde kerncentrale Zaporizja

VN-atoomwaakhond IAEA blijft met een team deskundigen in de kerncentrale Zaporizja. Dat heeft IAEA-chef Rafael Grossi gezegd na zijn bezoek aan de Oekraïense centrale, die vanwege de oorlog al tijden onder vuur ligt.

Het team van de IAEA kwam vanmiddag aan bij de kerncentrale om de veiligheidssituatie te onderzoeken, vanwege toegenomen zorgen over een nucleaire ramp door de beschietingen. De inspecteurs bekeken onder meer de fysieke schade aan het complex en spraken met het personeel over de werkomstandigheden.

Na afloop zei Grossi dat zijn team tijdens het eerste bezoek belangrijke informatie heeft vergaard en dat zijn inspecteurs dus blijven.

"We gaan nergens heen. De IAEA is hier nu in de centrale aanwezig en zal niet meer weggaan":

Atoomwaakhond na bezoek kerncentrale Zaporizja: 'We gaan nergens heen'

Hoe groot de blijvende IAEA-delegatie zal zijn is niet duidelijk. "We zullen een doorlopende aanwezigheid hebben met enkele van mijn experts", zei Grossi tegen journalisten.

Onafhankelijk toezicht

Oekraïne en Rusland spreken beide hun zorgen uit over een eventuele kernramp en beschuldigen elkaar van het veroorzaken van een gevaarlijke situatie rond de centrale, die in Enerhodar ligt, ruim 50 kilometer van Zaporizja. Volgens Grossi is het daarom belangrijk dat er onafhankelijke inspecteurs in het complex zijn.

Ook met zijn inspecteurs in de kerncentrale blijft de Argentijnse IAEA-chef niet gerust over de veiligheid. "Ik was bezorgd, ik ben bezorgd en ik zal bezorgd blijven over de centrale totdat we in een situatie komen die stabieler en voorspelbaarder is."

Eerder vandaag werd een van de reactoren van Zaporizja uitgeschakeld. Volgens het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie Energoatom was dat vanwege Russische beschietingen op het complex. Topman Petro Kotin zegt dat Energoatom er alles aan doet om de reactor weer op te starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl