Chef van het atoomagentschap Rafael Grossi stond vanochtend voor het vertrek de pers te woord
NOS NieuwsAangepast

Atoomwaakhond ondanks gevechten aangekomen bij kerncentrale Zaporizja

Experts van de VN-atoomwaakhond IAEA zijn aangekomen bij de kerncentrale Zaporizja. Dat meldt het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie Energoatom. Vanochtend vertrok het VN-atoomteam vanuit de Oekraïense stad Zaporizja naar de gelijknamige kerncentrale, tientallen kilometers verderop.

Om bij de kerncentrale te komen, moest het atoomteam door een gebied waar vanochtend nieuwe beschietingen waren. Hierdoor lieten de experts zich niet tegenhouden, zei de chef van het atoomagentschap, Rafael Grossi, voor vertrek.

Voor hij met zijn team vertrok, sprak Grossi met journalisten:

Inspecteurs IAEA: 'We gaan, ook al is het risico groot'

Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van nieuwe aanvallen. Zo beweert het hoofd van de regio Zaporizja dat Rusland de route van het atoomteam heeft beschoten. Ook zou de stad Enerhodar - waar de kerncentrale ligt - volgens de burgemeester door de Russen met mortieren zijn beschoten. Door de Russische beschietingen is volgens Oekraïne één kernreactor in het Zaporizja-complex stilgelegd.

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat ongeveer zestig "saboteurs" van het Oekraïense leger de kerncentrale tot 3 kilometer naderden. Het Russische leger nam naar eigen zeggen "maatregelen om de vijand te vernietigen".

Team mogelijk langer aanwezig

Gisteren arriveerde het atoomgezelschap met veertien personen in de stad Zaporizja. De delegatie heeft volgens Grossi als doel om een kernongeluk te voorkomen. De experts willen in gesprek met het personeel, om na te gaan of zij hun werk nog naar behoren kunnen uitvoeren. Ook zullen zij het functioneren en de veiligheidssituatie van de centrale onderzoeken.

De inspectie van het atoomagentschap duurt in eerste instantie een paar dagen. Volgens Grossi wordt gekeken of het mogelijk is het team langer, of permanent bij de centrale aanwezig te laten blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl