ANP
NOS NieuwsAangepast

Medicijnwaakhond keurt aangepaste coronavaccins Pfizer en Moderna goed

De Europese medicijnautoriteit EMA heeft de eerste aangepaste coronavaccins goedgekeurd. De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn zo gewijzigd dat ze beter werkzaam zijn tegen de omikronvariant.

Waarschijnlijk neemt de Europese Commissie het advies van de EMA over. Dat besluit wordt op korte termijn verwacht. Vanaf dan mogen de vaccins gebruikt worden als herhaalprik voor iedereen van 12 jaar en ouder. Officieel moeten het OMT-V, een groep experts onder leiding van Jaap van Dissel, en minister Kuipers het aangepaste vaccin ook nog goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit.

Voorwaarde is wel dat mensen al het oorspronkelijke vaccin (de eerste twee prikken) hebben gekregen. Tussen de laatste prik en de nieuwe moet minstens drie maanden zitten.

Campagne

Nederland wil de aangepaste vaccins gebruiken voor de nieuwe herhaalprikcampagne. Die zou in de tweede helft van september moeten starten.

Nederland heeft 16,1 miljoen doses van de nieuwe vaccins besteld (9,9 miljoen bij Pfizer/BioNTech, de overige bij Moderna) en krijgt die volgens afspraak ook geleverd. Daarvoor hoeft niet meer betaald te worden, Nederland had nog vaccins tegoed uit vorige inkooprondes.

Het is niet duidelijk wat er gebeurt met de voorraad 'oude' vaccins, die zijn ontwikkeld voor het oorspronkelijke coronavirus uit Wuhan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl