De plechtigheid 'past niet in het werkschema' van de Russische president
NOS Nieuws

Poetin niet naar uitvaart Gorbatsjov, 'past niet in werkschema'

President Poetin zal niet bij de uitvaart van de deze week overleden Michail Gorbatsjov zijn. Volgens het Kremlin past het niet in Poetins werkschema. Wel heeft de Russische president vandaag het ziekenhuis bezocht waar Gorbatsjov ligt opgebaard, aldus een woordvoerder.

Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie, overleed dinsdag op 91-jarige leeftijd. Zaterdag krijgt het publiek de gelegenheid in Moskou afscheid te nemen in de Dom Sojoez, het gebouw waar in het verleden geregeld uitvaarten waren voor Russische regeringsleiders. Vervolgens wordt Gorbatsjov ter aarde besteld op de begraafplaats waar ook zijn vrouw Raisa ligt.

Poetin heeft bloemen bij de kist van Gorbatsjov neergelegd:

Poetin legt bloemen bij opgebaarde Gorbatsjov

Poetin, van wie bekend is dat hij niet veel op had met Gorbatsjov, reageerde kort na diens dood al in gereserveerde bewoordingen. Hij noemde hem toen "een politicus en staatsman die grote impact heeft gehad op de loop van de wereldgeschiedenis".

Vanochtend legde Poetin bloemen bij de kist van Gorbatsjov in het ziekenhuis. "Helaas stond de werkagenda van de president het niet toe om dat zaterdag te doen, daarom deed hij het vandaag", zei zijn woordvoerder. Volgens persbureau Reuters vertrok Poetin later op de dag op werkbezoek naar de exclave Kaliningrad.

'Elementen' van een staatsbegrafenis

Gevraagd of de overleden Sovjet-leider een staatsbegrafenis zal krijgen, zei de woordvoerder dat er "elementen" van een staatsbegrafenis zullen zijn. Zo zal de staat helpen bij de organisatie en zullen er erewachten zijn.

Westerse hoogwaardigheidsbekleders zullen de plechtigheden zaterdag naar alle waarschijnlijkheid niet bijwonen. Veel van hen hebben een inreisverbod gekregen en door sancties mogen vliegtuigen uit "onvriendelijke EU-landen" niet naar Rusland vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl