NOS Sport

Formule 1-topman Domenicali: 'Zandvoort heeft de lat hoger gelegd'

  • Joost Smedema

    NOS-redacteur in Zandvoort

  • Joost Smedema

    NOS-redacteur in Zandvoort

Formule 1-baas lovend over Zandvoort: 'Kans op langere samenwerking'

Eigenlijk is hij meer een hardloper, maar Stefano Domenicali stapt net zo makkelijk op een fiets om Circuit Zandvoort te ontdekken.

De topman van de Formule 1 parkeert in de Tarzanbocht, steekt zijn handen in zijn zakken en kijkt eens rustig om zich heen. Hij tuurt naar de start en finish op het rechte eind. Links voor hem ligt de pitstraat, rechts van de baan de tribunes die de Formule 1 vanaf vrijdag drie dagen oranje zullen kleuren.

De Italiaan is fan van Zandvoort. Domenicali was tijdens een presentatie, een half uurtje eerder, nog niet gaan zitten of hij sprak al van "een geweldige sfeer en geweldige energie".

Oranje rook

Het gevoel na de race van vorig jaar is samen te vatten in een opmerking van Fernando Alonso over de boordradio, een paar bochten voor het einde. "Ik denk dat Verstappen heeft gewonnen, er hangt oranje rook", zei hij droog.

AFP
Oranje rook op de tribunes van Circuit Zandvoort

De tienduizenden tijdelijke stoeltjes zijn opnieuw neergezet in de duinen, maar voordat de bolides de baan op kunnen is het nog een komen en gaan van vrachtwagens, golfkarretjes en vorkheftrucks.

Alle teams zijn druk bezig met de opbouw van hun onderkomen voor dit weekeinde, zoals ze dat overal ter wereld doen. Kratjes met meloenen, tomaten en pakken yoghurt staan klaar om te worden uitgepakt en bij Red Bull Racing staan al een paar boompjes op het dakterras om het vier dagen gezellig te maken.

'Zandvoort heeft de lat hoger gelegd'

Na 36 jaar keerde de Formule 1 vorig jaar terug naar Nederland en het enthousiasme was meteen groot. Een uitverkocht huis, veel entertainment naast de races, het is zoals de Formule 1-leiding het graag ziet. "Zandvoort heeft de lat voor de Europese GP's hoger gelegd", zegt Domenicali. "De promotors hebben geweldig werk geleverd."

NOS

De Italiaan had wel wat vraagtekens voorafgaand aan de terugkeer in Zandvoort. "We tekenden het contract voor corona en het was niet vanzelfsprekend dat ze onder die omstandigheden ook zo'n race konden organiseren."

"En er waren twijfels over de manier waarop het Nederlandse publiek de coureurs zou ontvangen", doelt de Domenicali op onsportieve opmerkingen die in het verleden weleens naar concurrenten van Max Verstappen werden gemaakt. "Maar dat ging respectvol en op een volwassen manier."

Bekijk hieronder hoe het dorp Zandvoort zich opmaakt voor de Formule 1:

(Bijna heel) Zandvoort kan niet wachten op de Formule 1

Jan Lammers, oud-coureur en sportief directeur van de grand prix, staat te popelen de Formule 1-wereld weer te ontvangen in zijn Zandvoort. "Het algemene gevoel is bijna: hoe ga je vorig jaar in hemelsnaam overtreffen?"

Verstappen pakte een jaar geleden poleposition om een dag later de race onder stralende omstandigheden te winnen. Niet verwonderlijk dat Lammers zich afvraagt hoe het nog beter kan. Hij hoopt vooral dat de fans maandag een belevenis van hun bucketlist hebben kunnen afvinken.

"Als Max niet wint, kan het alsnog een prachtige film zijn, maar dan met een iets minder happy end."

Van 70.000 naar 110.000

Ten opzichte van 2021 heeft de organisatie weinig hoeven veranderen aan het draaiboek. Lammers spreekt van wat logistieke details en meer spreiding van het entertainment. Waar Zandvoort door de coronaregels vorig jaar 'slechts' 70.000 toeschouwers mocht ontvangen, zijn dit jaar alle 110.000 fans welkom.

Circuit Zandvoort maakt zich klaar voor Formule 1: 'Meer dan keurig op schema'

Aan de vooravond van de race kijkt Domenicali ook al vooruit naar de komende jaren. Zandvoort is zeker van een plekje op de kalender in 2023, maar de kans is aanzienlijk dat de Formule 1 ook sowieso de twee jaar daarna terugkeert in Nederland.

"Ik heb veel respect voor de fans en de promotors hier, de race van volgend jaar is nu al uitverkocht. Als er 100.000 kaarten meer beschikbaar waren geweest, hadden ze die ook verkocht. Er ligt een goede basis voor de onderhandelingen."

En hoe zit het met de jaren daarna? "Mijn contract loopt maar tot 2025, dus ik ga er niet over", lacht de Italiaan. "Nee, er ligt zeker een basis voor een langere toekomst."

Formule 1-verslaggever Louis Dekker mocht op de fiets ook alvast een rondje maken over het circuit, maar dat ging niet helemaal goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl