De politie bewaakt de woning van Trump, een dag na de huiszoeking
NOS NieuwsAangepast

Justitie VS: team Trump hield geheime documenten verborgen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt bewijs te hebben dat documenten die voormalig president Trump uit het Witte Huis had meegenomen later zijn verborgen in zijn verblijf in Florida. Dat gebeurde volgens het ministerie om een onderzoek van de FBI tegen te werken. Een advocaat van Trump zou in juni agenten van de FBI "expliciet hebben verboden" om in dozen in een opslagruimte in zijn woning te kijken.

Dat meldt het ministerie in een nieuw stuk dat is ingediend bij een hoorzitting over het verzoek van Trump om een zogenoemde special master aan te stellen. Dat is een onafhankelijke partij die soms door een rechter wordt aangesteld in gevoelige zaken om toezicht te houden als documenten worden onderzocht. De zitting over die zaak vindt morgen plaats.

Eerste beeld

Het ingediende stuk van 36 pagina's bevat ook een opvallende foto, die in de VS prominent te zien is bij alle grote nieuwsmedia. Daarop zijn geheime en mogelijk zelfs topgeheime documenten te zien, die verspreid liggen op de vloer van het kantoor van Trump in zijn woning in Mar-a-Lago.

Het is de eerste keer dat er beeld is te zien van de inmiddels beladen stukken, die de aanleiding waren voor de inval bij Trump. Hijzelf typeert die operatie als onderdeel van een 'heksenjacht' op hem.

Zeker drie documenten die als topgeheim zijn geclassificeerd zijn geprint op briefpapier van het Witte Huis. Nieuwssite Politico spreekt van "een opzienbarende foto".

Het eerste beeld van geheime documenten die bij Trump zijn gevonden

Naast de documenten staat een doos met ingelijste omslagen van het tijdschrift Time. Het ministerie stelt dat het feit dat de documenten zo tussen de persoonlijke eigendommen van Trump lagen "relevant bewijs is voor de wetsovertredingen die worden onderzocht".

Zeker drie documenten werden gevonden in een bureaulade, zegt het ministerie. "Alle presidentiële documenten die op grond van het huiszoekingsbevel in beslag zijn genomen, behoren toe aan de Verenigde Staten, niet aan de voormalige president."

Spionagewet overtreden

De special master zou op verzoek van Trump moeten beoordelen of de documenten die op 8 augustus bij een huiszoeking in Mar-a-Lago zijn meegenomen in de zaak geheim moeten blijven. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bepaalde communicatie van de voormalig president.

Bij de huiszoeking hebben FBI-agenten ongeveer twintig dozen met daarin geheime documenten, ringmappen met foto's en een handgeschreven briefje in beslag genomen. Trump heeft mogelijk de Amerikaanse spionagewet overtreden door de stukken mee te nemen en thuis te bewaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl