Leiders uiten respect voor 'moedige hervormer' Gorbatsjov
Leiders van over de hele wereld reageren bedroefd op het overlijden van Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie. Gorbatsjov stierf de afgelopen dag na een lang ziekbed in Moskou, op 91-jarige leeftijd.
De Russische president Poetin heeft volgens het Kremlin zijn medeleven betuigd. Later vandaag brengt hij zijn condoleances over aan de nabestaanden.
De Britse premier Johnson was een van de eerste westerse leiders die reageerde op de dood van Gorbatsjov. Johnson zegt dat hij de "moed en integriteit" die Gorbatsjov toonde bij het beëindigen van de Koude Oorlog bewonderde. "In tijden van Poetins agressie tegen Oekraïne blijft zijn onvermoeide toewijding aan het openen van de Sovjet-Unie een inspiratie voor ons allen", schrijft Johnson op Twitter.
Premier Rutte reageerde eveneens op Twitter. Hij noemt Gorbatsjov een "moedig hervormer met immense invloed op de geschiedenis".
De Amerikaanse president Biden zegt dat de overleden staatsman een bijzondere leider was. "Hij zag dat een andere toekomst mogelijk was en de moed had om zijn hele carrière op het spel te zetten om die te bereiken. Het resultaat was een veiligere wereld en meer vrijheid voor miljoenen mensen."
Volgens VN-topman Guterres was Gorbatsjov een unieke staatsman. "De wereld heeft een wereldleider, toegewijde multilateralist en onvermoeibare pleitbezorger voor vrede verloren", schrijft hij.
De Franse president Macron twittert dat Gorbatsjov een man van de vrede was. "Zijn inzet voor de vrede in Europa heeft onze gezamenlijke geschiedenis veranderd."
In Duitsland wijst onder andere oppositiepartij CDU op de verdiensten van Gorbatsjov. De CDU is de partij van oud-bondskanselier Kohl, met wie Gorbatsjov in 1990 onderhandelde over de hereniging van Oost- en West-Duitsland na de val van de Berlijnse Muur. "Zonder hem was de Duitse eenwording niet mogelijk geweest", zegt de huidige leider Merz.
In Rusland zelf zijn de reacties gemengder. Oud-politicus en diplomaat Michail Fedotov zegt dat Gorbatsjov de wereld heeft weggeleid van een kernoorlog en een scheiding in twee blokken. Leonid Sloetski, de invloedrijke voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema, benadrukt juist dat de oud-leider "voor iedereen die in de Sovjet-Unie is geboren een moeilijk en tegenstrijdige figuur" blijft.
De politicoloog Sergei Markov schrijft op Telegram dat Gorbatsjov over de hele wereld geliefd werd, maar dat Russen hem het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet kunnen vergeven. "De voornaamste eis van het volk voor Poetin als leider van Rusland is om niet te zijn zoals Jeltsin en Gorbatsjov."