Antony na het winnen van de landstitel afgelopen seizoen
NOS VoetbalAangepast

Antony lost Frenkie de Jong af als duurste voetballer uit eredivisie

Met de 95 miljoen euro die binnenkomt voor Antony rammelt de kassa flink in Amsterdam. De Braziliaanse vleugelaanvaller vertrekt voor een recordbedrag naar Manchester United en is nu de duurste speler ooit die vertrekt uit de eredivisie.

Het is niet de eerste keer dat de clubkas van Ajax goed gevuld wordt door een uitgaande transfer. Wanneer er een top-10 wordt samengesteld van de duurste spelers die vertrokken uit de eredivisie, zijn Ajax-spelers oververtegenwoordigd.

Zo vertrok Frenkie de Jong in juli 2019 voor 86 miljoen euro naar FC Barcelona en verkaste zijn maatje Matthijs de Ligt diezelfde transferperiode voor een half miljoen euro minder naar Juventus. De Jong is geen vaste kracht meer bij Barça en De Ligt vertrok deze zomer naar Bayern München.

Martinez (United) op plek vier

Deze transferperiode verkocht Ajax ook al centrale verdediger Lisandro Martinez voor 57,37 miljoen euro aan Manchester United. De Argentijnse mandekker verkoos een Engels avontuur onder zijn oude trainer Erik ten Hag boven een jaar Champions League met Ajax.

Recordtransfers eredivisie

Clubs hoeven niet alleen voor spelers uit Amsterdam de hoofdprijs te betalen. Dat bewees PSV in 2019, toen het Hirving Lozano voor 45 miljoen euro verkocht aan Napoli.

Vooral Engelse voetbalclubs lijken bereid om veel geld neer te tellen voor spelers uit de eredivisie. Het vertrek van Davinson Sanchez (42 miljoen euro) naar Tottenham Hotspur, Hakim Ziyech (40 miljoen) naar Chelsea en Donny van de Beek (39 miljoen euro) naar Manchester United zijn daar voorbeelden van.

Depay ook naar United

PSV ontving in 2015 zo'n 34 miljoen euro voor Memphis Depay, destijds de topscorer van de eredivisie. Met zijn doelpunten wekte de Oranje-international de interesse van Manchester United, waar Louis van Gaal nog trainer was.

De vijf duurste uitgaande transfers van de eredivisie

Na een paar teleurstellende jaren in Engeland en een opleving bij Olympique Lyon vertrok Memphis vorig seizoen naar Barcelona, waar hij sinds de komst van de Poolse topspits Robert Lewandowski geen basisplaats meer heeft.

Oud-Ajacied Arkadiusz Milik maakt de top-10 compleet van duurste spelers die vertrekken uit Nederland. Milik werd in 2016 voor 32 miljoen euro overgenomen door Napoli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl