NOS Nieuws

Panama krijgt meer dan 300 eeuwenoude objecten terug na Nederlands onderzoek

Panama heeft na Nederlands onderzoek 343 archeologische objecten teruggekregen uit een privécollectie. Het gaat onder meer om aardewerken potten en vazen uit de periode voordat Panama in de 16de eeuw door Spanje werd gekoloniseerd. De Panamese minister van Buitenlandse Zaken spreekt van de "grootste repatriëring van archeologische stukken in de geschiedenis van Midden-Amerika".

De eeuwenoude voorwerpen waren van een particuliere verzamelaar die in de jaren 60 in Panama woonde. Daar kocht hij de objecten in galeries.

Een aantal jaar geleden bood hij de archeologische stukken als schenking aan bij het Museum Volkenkunde in Leiden. Het museum startte in samenwerking met de Universiteit Leiden een onderzoek naar de voorwerpen die in de tussentijd werden opgeslagen bij de universiteit.

Schenking niet aangenomen

De conclusie is dat de voorwerpen beter tot hun recht komen in Panama. Ondertussen had het Leidse museum de Panamese ambassade in Nederland op de hoogte gebracht van het bestaan van de archeologische collectie.

Dat gebeurt vaker bij dit soort onderzoeken naar schenkingen, aldus de woordvoerder. Ze benadrukt dat het museum de schenking in kwestie nooit heeft aangenomen en dat de stukken dus geen onderdeel zijn geweest van de Volkenkunde-collectie. "We zijn blij dat de objecten een plaats in Panama hebben gevonden, waar ze in hun context van het land van herkomst getoond, bestudeerd en geconserveerd kunnen worden."

Bekijk de foto's van de archeologische voorwerpen die de Panamese autoriteiten hebben gepubliceerd:

  • Ministerie van Buitenlandse Zaken Panama
    De Panamese ambassadeur in Nederland, Elizabeth Ward Neiman (l), en minister Erika Mouynes van Buitenlandse Zaken (r)
  • Ministerie van Cultuur Panama
  • Ministerie van Cultuur Panama
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken Panama
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken Panama
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken Panama
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken Panama

Elizabeth Ward Neiman, de Panamese ambassadeur in Nederland, zegt dat ze het Museum Volkenkunde, de Universiteit Leiden en luchtvaartmaatschappij KLM bedankt voor hun steun in het teruggeven van "zo'n belangrijke collectie aan de rechtmatige eigenaren".

De teruggave aan Panama maakt deel uit van een groter project om het cultureel erfgoed van het Midden-Amerikaanse land te beschermen, zeggen de Panamese autoriteiten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken staat het project symbool voor "de redding van de nationale identiteit en geschiedenis". Binnenkort komt ook Panamees cultureel erfgoed uit Italië terug naar het land.

Pre-Spaanse tijd

De voorwerpen worden toegevoegd aan de collectie van het antropologisch museum in de hoofdstad Panama-Stad. Dat is momenteel gesloten vanwege restauratiewerkzaamheden, maar gaat naar verwachting halverwege volgend jaar weer open.

De objecten zijn meer dan 500 jaar oud en stammen volgens de autoriteiten uit de pre-Spaanse tijd. Panama was driehonderd jaar lang een kolonie van Spanje. In 1501 kwam de eerste Spanjaard aan in het Midden-Amerikaanse land, een jaar later volgde Christoffel Columbus. In 1538 werd het land officieel ingelijfd in het Spaanse rijk. In 1821 werd Panama onafhankelijk van Spanje en sinds 1903 is het een soeverein land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl