Partijleider Gert-Jan Segers
NOS Nieuws

ChristenUnie gaat met ongeruste leden praten over asielbeleid kabinet

Regeringspartij ChristenUnie organiseert op korte termijn een ledenbijeenkomst waar de asielplannen van het kabinet centraal zullen staan. Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove laat weten dat een brief van leden die bezorgd zijn over die plannen de aanleiding is om de bijeenkomst te organiseren.

Gisteren werd bekend dat tientallen leden van de kleinste coalitiepartij van de partijtop eisen dat de plannen om de instroom van asielzoekers in te perken worden teruggedraaid. Ze spreken in de brief van "juridisch en moreel failliete beslissingen".

Vooral het plan van het kabinet om gezinshereniging pas toe te staan als de toegelaten asielzoeker een woning heeft, is de leden een doorn in het oog. "Dat een fundamenteel recht als gezinshereniging wordt ontnomen aan vluchtelingen mogen wij als partij van het gezin nimmer accepteren."

Begrip voor zorgen

Voorzitter Van Tatenhove heeft naar eigen zeggen de afgelopen dagen veel intensieve gesprekken gevoerd. "Er zijn ook zorgen over het kabinetsbeleid en dat begrijp ik."

Daarom wil ze in september een ledenbijeenkomst organiseren. "Juist in deze tijd van polarisatie en verdeeldheid is het essentieel dat we met elkaar in gesprek blijven gaan, juist ook als het de hartenklop van onze partij raakt. Dat hebben we de afgelopen dagen gedaan en dat zullen we blijven doen."

De bezorgde briefschrijvers willen eigenlijk een partijcongres bijeenroepen. Volgens de interne regels van de ChristenUnie zijn daarvoor 250 handtekeningen van partijleden nodig. De ChristenUnie heeft ongeveer 26.000 leden.

Achterbannen roeren zich

De laatste tijd roeren de achterbannen van de regeringspartijen zich geregeld. Boze lokale VVD'ers zochten eerder deze maand de publiciteit omdat ze het asielbeleid juist te slap vinden. Zij pleiten voor een voorlopige asielstop.

Ook bij het CDA is er onvrede onder de leden, vooral over het stikstofbeleid dat veel boeren de kop kan gaan kosten. Partijleider Hoekstra pleitte daarop in een kranteninterview voor versoepeling van het afgesproken beleid. Bij D66 riepen de leden de partijtop juist op de rug recht te houden in de stikstofdiscussie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl