NOS Nieuws

Lokale VVD'ers zeer kritisch over asielbeleid kabinet: kies voor asielstop

Onder lokale VVD'ers bestaat toenemende ontevredenheid over het asielbeleid van het kabinet. Aanleiding is het besluit van VVD-staatssecretaris Van der Burg om gemeenten desnoods te dwingen om asielzoekers op te vangen. De lokale VVD'ers vinden dat een aantasting van de autonomie van gemeenten en pleiten voor een asielstop.

Gisteren bracht Van der Burg zijn dreigement voor het eerst tot uitvoering bij Tubbergen. Die gemeente wordt gepasseerd om de vestiging van een azc in het dorp Albergen mogelijk te maken. "Waardeloos en liberaal onwaardig. Bah!", schrijft fractievoorzitter Joris Poffers van de VVD in de Twentse gemeente Dinkelland op Twitter.

Zijn collega uit Breda, Eddie Förster, reageert ook boos:

Vorige week, nadat Van der Burg zijn voornemen bekendmaakte om gemeenten desnoods te dwingen mee te werken, schreef een groot aantal Limburgse fractievoorzitters al een brandbrief aan de VVD-Tweede Kamerfractie. "Wij als volksvertegenwoordigers ervaren dat het draagvlak om asielzoekers op te vangen met de huidige werkwijze drastisch afneemt", waarschuwen ze daarin.

"Het schiet bij ons in het verkeerde keelgat als onze grondwettelijke autonome positie met voeten wordt getreden", schrijven de fractievoorzitters. Ze vinden dat het kabinet meer werk moet maken van het inperken van de asielinstroom, zoals het ook in het VVD-verkiezingsprogramma staat.

De briefschrijvers willen een gesprek met de landelijke fractie en vragen die om ondertussen "dringend te werken aan een beperking, bijvoorbeeld door middel van een asielstop en het versnellen van de stroperige asielprocedures".

De asielwoordvoerder van de VVD-fractie, Ruben Brekelmans, heeft al eerder gezegd dat een asielstop voor hem geen taboe is. Zijn fractievoorzitter, Sophie Hermans, zei vanmiddag dat het kabinet wat haar betreft "linksom of rechtsom" de asielinstroom moet beperken en uitgeprocedeerde asielzoekers moet uitzetten. Wie wel mag blijven moet fatsoenlijk onderdak krijgen. Op deze punten verwacht ik actie van het kabinet."

Hermans vindt het "vreselijk" dat we inmiddels in de situatie zitten dat het kabinet gemeenten moet dwingen om asielzoekers op te vangen. Maar een alternatief heeft het kabinet volgens haar niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl