Brian Brobbey
NOS VoetbalAangepast

Aanklager onderzoekt oerwoudgeluiden richting Brobbey, FC Utrecht stuurt bloemetje

De misstanden bij de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax van zondag krijgen een staartje. De aanklager betaald voetbal heeft namelijk een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen in de Galgenwaard.

Een deel van de toeschouwers maakte oerwoudgeluiden nadat Brian Brobbey de tweede treffer voor Ajax had gemaakt (0-2). Het altijd beladen duel tussen FC Utrecht en Ajax moest in de tweede helft ook even worden stilgelegd nadat een vuurwerkbom op het veld was ontploft.

Algemeen directeur Thijs van Es van de thuisclub meldde na afloop dat een 28-jarige man uit Utrecht is aangehouden. Hij zou de vuurwerkbom op het veld hebben gegooid. De politie hield ook toeschouwers van 14, 19 en 34 jaar aan vanwege ongeregeldheden na de wedstrijd.

"Ons standpunt over racisme is helder: dit hoort niet thuis in het voetbal", aldus de KNVB. De voetbalbond heeft de straffen voor discriminatie verdubbeld. Zo kregen enkele aanhangers van MVV Maastricht in het voorjaar een stadionverbod van twintig jaar, omdat ze tijdens de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht verdediger Seydine N'Diaye racistisch hadden bejegend.

'Schandalig'

Een dergelijke straf dreigt ook voor de aanhangers van FC Utrecht die oerwoudgeluiden maakten nadat Brobbey had gescoord, mits Utrecht ze kan identificeren. Volgens Van Es beschikt de club in ieder geval over camerabeelden. "De individuen die die dingen hebben geroepen, hebben we ook in beeld. Daar gaan we achteraan, want dit kan natuurlijk niet. Het is schandalig, ik ben zeer teleurgesteld."

FC Utrecht verontschuldigde zich maandag voor het wangedrag van de fans door een bos bloemen naar Brobbey te sturen. Brobbey bedankte FC Utrecht via Twitter voor het gebaar. Op het Twitteraccount van Ajax poseerde hij met de ruiker in de hand, terwijl hij een duim opstak en een duidelijke boodschap achterliet: No room for racism.

Bekijk hier de reactie van Brian Brobbey na afloop van de wedstrijd.

Apengeluiden in Utrecht boeien Brobbey niet: 'Hebben lekker gewonnen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl