NOS Nieuws

Zeven gewonden nog in het ziekenhuis na ongeluk Nieuw-Beijerland

Na het vrachtwagenongeluk in Nieuw-Beijerland gisteren liggen nog zeven mensen in het ziekenhuis. Eén van hen is in kritieke toestand. Onder de gewonden zijn ook kinderen en meerdere leden van één gezin. Dat heeft burgemeester Aptroot (gemeente Hoeksche Waard) gezegd op een persconferentie over het drama. Daarbij waren ook de politie en het Openbaar Ministerie aanwezig.

In Nieuw-Beijerland reed gisteravond rond 18.00 uur een vrachtwagen van een dijk. Onderaan de dijk was op dat moment een barbecue aan de gang. De vrachtwagen reed in op de groep, die bestond uit zo'n vijftig mensen. In de vrachtwagen zat geen lading.

Volgens de politie raakte het lege voertuig door nog onbekende oorzaak van de weg. "De vrachtwagen kwam middenin de groep terecht, al direct was duidelijk dat er veel mensen waren getroffen", zei een woordvoerder van de politie. Drie gewonden werden direct afgevoerd met de ambulance, vier anderen konden op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis komen.

Vrachtwagen geborgen

Pas vanochtend maakte de politie bekend dat bij het ongeluk zes mensen om het leven zijn gekomen. "Zes inwoners zijn letterlijk uit het leven gerukt. Eén van de slachtoffers was hoogzwanger", zei burgemeester Aptroot.

De politie kon daarover niet eerder iets kwijt, zei de woordvoerder vanavond. "We hebben gewacht tot de vrachtwagen geborgen was en familieleden waren geïnformeerd."

De vrachtwagen is in beslag genomen voor onderzoek.

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de 46-jarige Spaanse bestuurder van de vrachtwagen geen alcohol had gedronken of drugs heeft gebruikt. Van de bestuurder is ook bloed afgenomen, dat moet uitwijzen of hij inderdaad niets heeft gebruikt en of hij medicatie slikte die het rijgedrag kan beïnvloeden.

Mede op basis van dat bloedonderzoek wordt besloten of de bestuurder wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Als dit gebeurt, zal dat morgen bekend worden. De bestuurder zit vast op verdenking van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijk letsel als gevolg.

'Onderzoek zal minutieus worden uitgevoerd'

"Het onderzoek richt zich op de vraag wat er voorafgaand is gebeurd en wat de rol van de chauffeur is geweest", zei de politie. De politie heeft mensen opgeroepen om beelden te delen met het speciale onderzoeksteam. Dat bestaat uit zestien rechercheurs.

Het onderzoek zal "minutieus" worden uitgevoerd en gaat veel tijd kosten, zei een woordvoerder van het OM vanavond. "We begrijpen dat er veel vragen leven, maar het is nu nog te vroeg voor antwoorden. Er moeten nog heel veel getuigen worden gehoord en er is nog technisch onderzoek nodig aan de vrachtwagen", aldus het OM.

Eerder vandaag werd in de Hoeksche Waard, waar Nieuw-Beijerland deel van uitmaakt, een bijeenkomst gehouden voor betrokkenen. Aanwezigen van de barbecue en inwoners van Nieuw-Beijerland waren daarbij.

Burgemeester Aptroot sprak van een hele emotionele bijeenkomst. "De ontreddering is heel groot."

Burgemeester Nieuw-Beijerland: 'Er is veel gehuild'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl