Bayern München stuit op uitblinker Sommer en verliest punten tegen Gladbach

Een geweldig optreden van Borussia Mönchengladbach-keeper Yann Sommer heeft Bayern München twee punten gekost. Bijna stal Gladbach de zege, maar in de slotfase wist Leroy Sané een punt voor de thuisploeg te redden: 1-1.

Het is het eerste puntenverlies voor Bayern in het nieuwe seizoen, dat het uiterst voortvarend was begonnen. De ploeg van trainer Julian Nagelsmann scoorde er in de eerste drie wedstrijden op los, met vijftien goals die door maar liefst negen verschillende spelers gemaakt werden.

Maar tegen Mönchengladbach wilde de bal er lange tijd maar niet in. Vooral voor aankoop Sadio Mané was het een frustrerende avond. Nog voor rust werden er twee doelpunten van de Senegalees afgekeurd wegens (nipt) buitenspel.

Onneembare vesting

Kort na Mané's tweede ongeldig verklaarde treffer was het aan de andere kant wel raak. Spits Marcus Thuram profiteerde van een grote fout van Dayot Upamecano, die de bal verkeerd raakte toen hij terug naar Manuel Neuer probeerde te spelen. Upamecano kreeg de voorkeur boven Matthijs de Ligt, die naast Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui op de bank zat.

Na de pauze ging Bayern koortsachtig op zoek naar de gelijkmaker, maar doelman Sommer bleek een volkomen onneembare vesting. De Zwitserse keeper, die vaker heeft uitgeblonken tegen Bayern, had de dag van zijn leven en hield een salvo aan schoten uit zijn goal.

Pas tien minuten voor tijd moest hij zich gewonnen geven, toen Sané uit een voorzet van dichtbij in kon schieten. Na de gelijkmaker bracht Nagelsmann De Ligt in het veld als breekijzer. In de blessuretijd had de Nederlander de winnende op zijn schoen, maar weer lag Sommer in de weg.

Hoofdrol Frimpong en Becker

Eerder op de middag hielp de Nederlandse verdediger Jeremie Frimpong Bayer Leverkusen met twee goals aan de eerste punten van het seizoen. Na drie nederlagen op rij werd er met 3-0 gewonnen bij Mainz 05.

Leverkusen verloor in de Duitse beker verrassend van SV Elversberg (derde niveau) en ging vervolgens in de Bundesliga onderuit tegen achtereenvolgens Borussia Dortmund, FC Augsburg en Hoffenheim.

Jeremie Frimpong krijgt de felicitaties

In en tegen Mainz stond de druk er dan ook vol op. De thuisploeg begon energiek aan het duel, maar vergat te scoren. Leverkusen deed dat wel. Exequiel Palacios en Frimpong (2x) bepaalden de ruststand op 0-3. Na de pauze werd er niet meer gescoord.

Bij Union Berlin was er wederom een belangrijke rol weggelegd voor Sheraldo Becker. De aanvaller maakte op bezoek bij Schalke 04 (1-6 winst) twee doelpunten. Tegen RB Leipzig en Hertha BSC was hij ook al trefzeker.

Modeste bepalend

Borussia Dortmund nam drie punten mee uit Berlijn. Nieuweling Anthony Modeste kopte tegen Hertha BSC na ruim een halfuur raak en dat bleek achteraf de winnende treffer: 0-1. Bij Hertha werd Jean-Paul Boëtius na 55 minuten gewisseld.

RB Leipzig versloeg VfL Wolfsburg met 2-0, terwijl Hoffenheim het bezoekende Augsburg met 1-0 verschalkte.