Erik ten Hag coacht vanaf de zijlijn

Manchester United overtuigt niet, maar wint wel bij Southampton en beëindigt dramareeks

Zonder te sprankelen heeft Manchester United de missie bij Southampton voltooid. Door een doelpunt van Bruno Fernandes kort na rust zegevierde de formatie van Erik ten Hag met 1-0 in de Engelse havenstad. In de voorgaande zeven uitduels bleven drie punten uit.

Ten Hag stuurde dezelfde elf spelers het veld in als maandag tegen Liverpool, toen er knap met 2-1 werd gewonnen. Dat betekende dat Cristiano Ronaldo en Harry Maguire wederom op de bank plaats moesten nemen, met recente aankoop Casemiro naast hen.

Scrimmage

Manchester United had in de eerste helft iets meer balbezit dan de thuisploeg, maar creëerde niet al te veel. Alleen na 19 minuten had de formatie van Ten Hag kunnen en eigenlijk moeten scoren.

Allereerst stuitte Anthony Elanga vanuit een moeilijke hoek op keeper Gavin Bazunu. Uit de scrimmage die daarop volgde, slaagden Bruno Fernandes en met name Christian Eriksen er niet in om de bal tegen de touwen te werken.

Fernandes viert zijn treffer

Southampton kreeg na ruim een halfuur ook een mogelijkheid, maar verdediger Armel Bella-Kotchap knalde na een corner de bal van dichtbij over, waardoor Manchester United aan een achterstand ontsnapte.

Na rust werd het spel van Manchester United iets beter, zonder overigens echt te overtuigen. Na tien minuten was er reden tot juichen voor Ten Hag en zijn manschappen. Op aangeven van Diogo Dalot schoot aanvoerder Fernandes op fraaie wijze raak.

De Gea voorkomt gelijkmaker

In het vervolg claimde Southampton een penalty na hands van Scott McTominay, maar vond het geen gehoor. Doelman David de Gea voorkwam even later met een puike redding de gelijkmaker van Joe Aribo.

Ten Hag liet Ronaldo en ook Casemiro nog invallen, terwijl Donny van de Beek op de bank bleef. Manchester United hield stand, boekte voor het eerst sinds februari de tweede zege op rij en kreeg bovendien voor het eerst dit jaar geen goal tegen in een uitwedstrijd in de Premier League.