'Rejoin the fight': strijd tegen Glazers is in Manchester weer helemaal opgelaaid
De bloeddruk van de Mancunian is weer wat gezakt. Manchester United won maandagavond op knappe wijze van Liverpool. Een belangrijke zege, die Erik ten Hag even lucht geeft.
Maar onder de oppervlakte borrelt een strijd die veel dieper gaat dan een verloren of gewonnen duel: supporters van de club willen dat de Glazer-familie verdwijnt als eigenaar van Manchester United.
In een tweet van supportersgroep 'The 1958' zien we het iconische Game of Thrones-karakter Jon Snow eenzaam op het slagveld staan, terwijl hij een troep drieste tegenstanders te paard aan ziet komen stormen.
Die horde woestelingen moet in dit geval de Glazer-clan voorstellen, een Amerikaanse miljardairsfamilie die Manchester United dik zeventien jaar geleden in handen kreeg. Maandag werd er voor de topper tegen Liverpool op grote schaal tegen ze gedemonstreerd: duizenden liepen mee in een protestmars.
'The 1958', vernoemd naar het jaar waarin een vliegtuig met de United-selectie neerstortte in München, kunnen het bloed van de Glazers wel drinken. En er zal inderdaad een episch gevecht voor nodig zijn om ze ooit nog uit de club te kunnen werken. En een lange adem, het verzet tegen de Glazers bestaat al sinds 2005.
Cash cow
In dat jaar nam Malcolm Glazer, een Amerikaanse miljardair met Litouwse roots, United over van de toenmalige bazen John Magnier en J. P. McManus.
Dat deed hij voor het grootste deel met geld dat niet van hem was. Glazer nam de club over met een 'leveraged buy-out', een constructie waarbij een bedrijf wordt overgenomen met geleend geld, waarbij het overgenomen bedrijf als onderpand dient.
Het gevolg daarvan: United werd opgezadeld met een waanzinnige bak schulden, die met dikke rente terugbetaald dient te worden. Bovendien moet de club bij het afbetalen daarvan dividend aan de aandeelhouders betalen. Aan de Glazers dus.
Na de overname stonden de 'Red Devils' honderden miljoenen in het rood. Zonder te investeren verdienden de Glazers aan United.
Groen-goud verzet
Die werkwijze werd door supporters van de club niet gewaardeerd. In de eerste jaren na de overname bleef de scepsis bestaan, ondanks het feit dat er onder de toenmalige coach Sir Alex Ferguson nog veel prijzen werden gewonnen.
De bekendste actie uit die periode werd gevoerd onder het motto: United green and gold until the club is sold. Supporters droegen groen en gouden sjaals, een verwijzing naar de kleuren van Newton Heath, zoals de club tot 1902 heette.
Die acties hadden uiteindelijk geen effect. Met de jaren, waarin de protesten zo nu en dan oplaaiden, ontstond het besef hoe uitzichtloos de situatie was.
Want hoe krijg je ze er ooit nog uit, die Glazers? Na het overlijden van vader Malcolm in 2014 namen zijn zoons Avram en Joel Glazer het roer over.
Op veel protestdoeken van supporters stond en staat '50+1', verwijzend naar het Duitse model waarin de supporters van de club een meerderheidsaandeel hebben. Maar van zo'n constructie kunnen de fans nu alleen maar dromen.
Supporters verloren moed. Velen zegden hun seizoenkaart op en sloegen een zoveelste protest tegen de Glazers maar over.
Een groep gedesillusioneerde supporters richtte zelfs een eigen club op, helemaal ingericht naar hun voetbalidealen. FC United of Manchester werd de volkse, lokaal gewortelde en non-commerciële versie van Manchester United.
Het andere United kreeg in het vorige decennium steeds meer aanwas. Meer en meer misnoegde fans voegden zich bij de initiatiefnemers, en namen een seizoenkaart om hun nieuwe ploeg in een romantisch stadionnetje te steunen.
Super League
Maar natuurlijk bleven er nog genoeg fanatieke supporters van Manchester United over, die zich in groepen als het Manchester United Supporters Trust (MUST) en The 1958 hebben verenigd.
Het volkomen mislukken van de Super League, waaraan de Glazers met United dolgraag grof geld hadden verdiend, gaf de supporters wind in de zeilen.
Beelden van razende fans die op het veld van Old Trafford stonden, terwijl daar op dat moment het duel met Liverpool had moeten worden afgetrapt, gingen de wereld over.
Maar ook het Super League-debacle was voor de Glazers geen reden om te wijken. Joel Glazer stuurde een open excuusbrief en wachtte daarna tot de storm weer over was gewaaid.
Maar écht lang bleef het niet stil, zeker niet na het dramatische seizoen 2021/2022 en het nóg slechtere begin van het huidige onder Ten Hag.
Nieuwe hoop
Na de nederlagen tegen Brighton en Brentford laaide het verzet tegen de Glazers weer helemaal op. Voor het duel met Liverpool werd er een protestmars gehouden en tijdens de wedstrijd was het 'We want Glazers out' voortdurend te horen.
'The 1958' probeert die murw gebeukte harde kern van United weer bij elkaar te brengen. "Some things are worth fighting for", schrijven ze vaak op Twitter.
Voor de wedstrijd tegen Liverpool richtte 'The 1958' zich rechtstreeks tot de fans die zich bij FC United of Manchester hebben gevoegd. "Stand with us once more against the Glazer ownership. Rejoin the Fight!"
De hoop van de protesterende supporters is nu vooral gevestigd op Sir Jim Ratcliffe, een miljardair uit Greater Manchester, die ook met zijn bedrijf INEOS in sportclubs investeert. Hij zou naar verluidt een bod willen doen om de Glazers uit te kopen.
Het valt nog maar te bezien of dat ook echt gebeurt en of de Glazers dan ook echt plaats willen maken. Tot die tijd zal de lange strijd van de supporters om de zoveel tijd oplaaien.