Blijdschap bij Roberto Firmino (Liverpool) AFP
Super League

Het was even de vraag of Manchester United-Liverpool wel doorgang kon vinden, of dat de Engelse topper - wederom - moest worden uitgesteld. Maar ondanks nieuwe protesten van supporters van de thuisclub, die dreigden opnieuw het stadion te bestormen, werd de wedstrijd gespeeld.

Met Liverpool als winnaar. Manchester United kwam via Bruno Fernandes snel op een 1-0 voorsprong, maar via goals van Diogo Jota en Roberto Firmino (twee keer) bogen de bezoekers de wedstrijd om (1-3). Marcus Rashford zorgde halverwege de tweede helft voor 2-3, maar het laatste woord was aan Mohamed Salah: 2-4.

Vijfde plaats

Liverpool klimt door de zege naar de vijfde plaats met 60 punten. Dat zijn er vier minder dan nummer 4 Chelsea, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld. Leicester City staat derde met 66 punten. Liverpool moet nog drie wedstrijden spelen en Chelsea en Leicester twee. De eerste vier clubs uit de Premier League plaatsen zich voor de Champions League van volgend seizoen.

De wedstrijd tussen de aartsrivalen stond aanvankelijk voor 2 mei op de rol. Maar protesterende United-fans rondom en ín Old Trafford waren die dag, in de nasleep van het Super League-debacle, vastbesloten aan te tonen dat hun mening niet straffeloos genegeerd kon worden en zorgden ervoor dat het duel werd uitgesteld.

Het ultieme einddoel van de protesten: het vertrek van de Amerikaanse eigenaren. Die onttrokken sinds ze de club in 2003 overnamen honderden miljoenen aan de clubkas, terwijl de club links en rechts werd ingehaald door concurrenten. En als klap op de vuurpijl besloot de familie Glazer de club in te schrijven voor de Super League.

'Glazers Out!'

Maar de Glazers blijven - voorlopig - zitten waar ze zitten en dus was het donderdag weer raak.

De teambus van Liverpool was op weg om de spelers op te pikken, toen Manchester United-fans de weg blokkeerden en de banden van de bus lieten leeglopen. Na tussenkomst van de politie kon de weg worden vervolgd, maar de Liverpool-spelers arriveerden in neutrale bussen bij het stadion.

Ook bij Old Trafford verzamelden zich wederom boze supporters. Zij zongen dat ze net als op 2 mei het stadion zouden binnendringen. Toen vuurden de fans vuurpijlen af in de richting van de ereloge van Manchester United.

Zo ver kwam het ditmaal niet. Liverpool houdt dankzij de zege in Manchester zicht op een ticket voor de Champions League. De beste vier clubs van Engeland kwalificeren zich voor de grootste Europese clubcompetitie.

Stand bovenin de Premier League NOS

STER reclame