President Saied van Tunesië
NOS NieuwsAangepast

Diplomatiek conflict tussen Marokko en Tunesië na bezoek Polisario-leider

Marokko heeft per direct zijn ambassadeur uit Tunesië teruggetrokken en de Tunesische ambassadeur in Marokko is teruggeroepen voor overleg. Aanleiding is een bezoek aan de Tunesische president Saied door de leider van Polisario. Dat is de onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara waarmee Marokko al bijna een halve eeuw een conflict heeft.

"Schaamteloos en vijandig", noemt Marokko het bezoek van Polisario-leider Brahim Ghali aan president Saied, kort voor een belangrijke internationale conferentie over Afrikaanse ontwikkeling in Tunis. Volgens het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het Marokkaanse volk diep gekwetst. Marokko zal dan ook verstek laten gaan bij de conferentie in Tunesië.

De wrevel tussen Marokko en Tunesië komt voort uit het conflict dat Marokko al sinds de jaren 70 heeft met de Polisario-beweging. Nadat Spanje in 1975 de Spaanse kolonie Westelijke Sahara had verlaten, lijfde Marokko het gebied in.

Autonomie of zelfbestuur

Marokko stimuleerde de eigen inwoners om zich er te vestigen, wat leidde tot een gewapend conflict met de oorspronkelijke bewoners, de Sahrawi, die onder de vlag van Polisario een gewapende strijd voerde tegen Marokko. In 1991 werd met hulp van de Verenigde Naties een staakt-het-vuren bereikt, maar de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging en Marokko werden het nooit eens.

Marokko heeft al eens een zelfbeschikkingsreferendum toegezegd aan de inwoners van de fosfaatrijke regio, maar dat is er nooit gekomen. Ook bood Marokko jaren geleden aan om van de Westelijke Sahara een autonome regio te maken, waarmee het officieel onderdeel zou worden van Marokko maar wel een hoge mate van zelfbestuur zou krijgen. Dat laatste hebben de Saharanen nooit gewild.

Nederland sprak zich vorig jaar uit voor de autonomieplannen van Marokko, net als verschillende EU-landen zoals Marokko's Europese buurland Spanje. Algerije, dat Polisario steunt, verbrak onlangs een belangrijk vriendschapsverdrag met Spanje vanwege de Westelijke Sahara-kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl