Ravage na de Russische aanval
NOS Nieuws

Hoge adviseur Zelensky: 'Geen militair doel in buurt van aangevallen trein'

Bij het gisteren door Rusland aangevallen treinstation in de regio Dnipro was geen enkel militair doelwit in de buurt, stelt Ihor Zjovska, een van de hoogste adviseurs van president Zelensky.

Bij de aanval kwamen volgens de Oekraïense autoriteiten 25 mensen om, onder wie een 11-jarige jongen en een 6-jarig kind. De 11-jarige werd gevonden onder het puin, terwijl de 6-jarige jongen stierf door een autobrand die door de raketaanval ontstond. Op niet-geverifieerde foto's is te zien dat meerdere treinstellen grotendeels verwoest zijn evenals gebouwen in de omgeving.

Rusland zegt militairen gedood te hebben

Volgens het Russische ministerie van Defensie werd de raket afgevuurd om een militaire trein te raken die Oekraïense militairen en wapens naar de frontlinie vervoerde. Het ministerie maakt melding van 200 reservisten die gedood zouden zijn.

Maar Zjovska bestrijdt dat. "Ik heb geen idee waarom ze dit doel hebben gekozen. Er zijn daar geen militaire gebouwen in de buurt. De trein was geen militaire trein en had ook geen wapens aan boord", stelt hij in een interview met de NOS. Hij spreekt van "opnieuw een barbaarse actie" en verwijst onder meer naar een eerdere aanval op een treinstation in Kramatorsk waarbij tientallen doden vielen.

Bekijk hier wat Zjovska nog meer zei over de Russische aanval:

Adviseur Zelensky: 'Rusland heeft het weer voorzien op burgers'

De adviseur stelt dat het nergens in Oekraïne op dit moment veilig is. "Er zijn geen veilige dagen en veilige nachten meer in Oekraïne sinds deze oorlog woedt".

Gisteren vierde het land Onafhankelijkheidsdag. De Amerikaanse ambassade in Oekraïne waarschuwde specifiek voor aanvallen op burgerinfrastructuur en overheidsgebouwen op deze dag, maar volgens Zjovska was de regering niet meer of minder alert dan op andere dagen. "Helaas zijn we bijna iedere dag alert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl