Slachtoffers van de raketaanval in Kramatorsk
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne: tientallen burgers gedood bij raketaanval op station Kramatorsk

Bij een raketaanval op een treinstation in Kramatorsk in Oost-Oekraïne zijn vermoedelijk tientallen slachtoffers gevallen. Volgens Oekraïne zijn vanochtend twee Russische raketten afgevuurd op het station. Het dodental is oplopen tot vijftig, zegt gouverneur Pavlo Kyrylenko van de regio Donetsk, waar Kramatorsk onder valt. Onder hen zijn vijf kinderen. Eerder maakte hij melding van 39 doden en 89 gewonden.

"De Russische fascisten wisten heel goed waar ze op richtten en wat ze wilden: ze wilden paniek en angst zaaien, en zoveel mogelijk burgerdoden", zegt Kyrylenko. Hij stelt dat bij de aanval clustermunitie is gebruikt. Daarmee worden meerdere projectielen tegelijk afgevuurd en de kans op slachtoffers is dus groter. "Dat bevestigt dat de aanval gericht was op burgers."

De Oekraïense president Zelensky spreekt van een "kwaadaardige" aanval van de Russen. "Omdat ze de kracht ontberen om ons op het slagveld te verslaan, vernietigen ze onze burgerbevolking op cynische wijze. Dit kwaad kent geen grenzen. Als het niet wordt bestraft, zal het nooit stoppen."

Van deze beelden heeft het OSINT-team van de NOS vastgesteld dat ze vandaag in Kramatorsk zijn gemaakt:

Tientallen slachtoffers van raketaanval in Kramatorsk

Volgens de burgemeester van Kramatorsk waren er zo'n 4000 mensen op het station toen de raketten insloegen, voornamelijk vrouwen, ouderen en kinderen. Ze waren daar in afwachting van hun evacuatie uit het gebied.

Onderzoekscollectief Bellingcat zegt dat een Totsjka-raket is afgevuurd op het treinstation. Op de raket lijkt in het Russisch te staan: "Voor de kinderen."

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat het een raketaanval heeft uitgevoerd op het station en zegt dat dit type raket alleen door Oekraïne wordt gebruikt. Van het raketsysteem is echter bekend dat Rusland en Russische separatisten het in het verleden binnen en buiten Oekraïne hebben ingezet, meldt onder meer CNN.

Een separatistenleider in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk noemt de raketaanval een "provocatie" van Oekraïne, meldt het Russische staatspersbureau TASS.

Volgens de spoorwegmaatschappij werden in het gebied gisteren nog drie treinen met geëvacueerde burgers geblokkeerd, nadat er een luchtaanval was uitgevoerd op een spoorlijn.

Oekraïense functionarissen zeggen dat de Russen nieuwe aanvallen voorbereiden door troepen te hergroeperen en in te zetten in Oost-Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl