Vorige week werden in heel het land introductieweken gehouden voor nieuwe studenten
NOS Nieuws

Enquête: toestroom buitenlandse studenten zet kwaliteit onder druk

Internationale studenten zitten in een kwetsbare positie en worden als tweederangs studenten behandeld. Dat concludeert het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) na een enquête in samenwerking met de Landelijke Studentenvakbond en het Erasmus Student Network.

Die kwetsbaarheid komt mede doordat het er zoveel zijn. In Nederland volgen ruim 100.000 buitenlandse studenten een opleiding; 1 op elke vier eerstejaars in het hbo en wo is een buitenlander. Elk jaar komen er steeds meer bij en daardoor raakt het onderwijssysteem overbelast, zegt ISO-voorzitter Terri van der Velden in het NOS Radio 1 Journaal. "Je moet kijken om de grote stroom internationale studenten te beperken en te beheersen. Dan kun je ze ook beter begeleiden en informeren."

Het ISO zegt dat het belangrijk is om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. "Je haalt ze nou eenmaal naar Nederland toe en dan wil je ze ook goed onderwijs geven."

Slecht geïnformeerd

De buitenlandse studenten krijgen niet dezelfde kansen als Nederlanders bij het begin van hun onderwijs in Nederland, zegt Van der Velden. "Ze krijgen zo veel voor hun kiezen dat ze extra veel moeite moeten doen om onderwijs te volgen."

Dat ligt volgens het ISO onder meer aan gebrekkige informatievoorziening. Zo weet 70 procent van de internationale studenten niet dat ze, onder bepaalde voorwaarden, recht hebben op studiefinanciering en gratis ov. Ook weten ze niet hoe het precies zit met het aanvragen van een Nederlandse zorgverzekering in combinatie met een Europese zorgverzekering.

Een van de lastigste dingen voor internationale studenten is het vinden van een kamer, bleek eerder ook al voor Ayaka die in Maastricht gaat studeren, maar in Sittard gaat wonen:

'Een kamer vinden was het moeilijkste van mijn verhuizing naar Nederland'

Daarnaast heeft meer dan de helft van de ondervraagden zware mentale problemen en voelt ruim een kwart zich niet thuis in Nederland, zegt Van der Velden. "Dat baart ons wel grote zorgen. Ons onderzoek is niet representatief, maar het geeft wel nog altijd een signaal af. Want de groep studenten die deze problemen ervaart is nog steeds heel groot."

Het is de vijfde keer dat de belangenorganisaties een dergelijke enquête houden. Het ISO stelt dat dit de enige monitor is naar de situatie van internationale studenten en roept op tot een breder onderzoek naar het welzijn van die groep.

Problemen met buitenlandse studenten spelen al langer. Die gaan voornamelijk over de huisvesting. Verschillende universiteiten riepen mensen op niet naar Nederland te komen als ze voor het nieuwe studiejaar geen kamer hadden gevonden. En als ze een kamer denken te hebben gevonden, lopen ze ook nog kans op opgelicht te worden, meldde NOS Stories eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl