Vrijwel geen treinen in Noord-Nederland, geen hinder in andere regio's
In Noord-Nederland rijden nauwelijks treinen door een 24-uursstaking van het NS-personeel. De stakingsdag begon om 04.00 uur en is de eerste in een serie van vijf. Naar verwachting rijden er tot morgenochtend 04.00 uur vrijwel geen treinen in Friesland, Groningen, Drenthe en delen van Flevoland en Overijssel.
De NS zegt dat er geen bussen kunnen worden ingezet en roept reizigers op om alternatief vervoer te zoeken of om kort voor vertrek de reisplanner te controleren. Vaak is dan pas duidelijk of een trein kan rijden of niet.
Elders geen hinder
Het treinverkeer in de rest van Nederland heeft volgens NS geen hinder van de staking. Treinen die normaal gesproken het noorden van het land in zouden gaan, keren nu op de stations Almere Oostvaarders, 't Harde en Olst. Op de weg is in het noorden van het land volgens de ANWB niks te merken van de staking.
Vanuit Leeuwarden en Groningen blijven vandaag wel gewoon stop- en sneltreinen van Arriva rijden. De Keolis-trein tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Enschede rijdt ook. Eerder zei directeur Freek Bos van reisorganisatie Rover dat hij in die treinen vandaag extra drukte verwacht, omdat veel intercity's uitvallen.
Geld terug
In de rest van het land rijdt NS de gebruikelijke dienstregeling, maar het spoorbedrijf kan "onverwachte hinder" niet uitsluiten. Op de site van de Nederlandse Spoorwegen kunnen reizigers het geld terugvragen van een kaartje of een tegemoetkoming krijgen voor vervangend vervoer.
Verslaggever Danny Simons staat op station Zwolle. Hij ziet dat tientallen NS-medewerkers zich in laten schrijven als staker. "Volgens de vakbonden doet hier bijna iedereen mee met de actie." Een reiziger die naar Ameland moet, heeft begrip voor de actie. Een Italiaans echtpaar is gestrand op station Meppel, schrijft RTV Drenthe. Het stel wil naar Schiphol en was niet op de hoogte van de staking.
Vakbond FNV, die de staking samen met vakbonden VVMC en CNV organiseert, roept op tot solidariteit met NS-medewerkers die het werk vandaag neerleggen. "Natuurlijk is het vervelend dat reizigers worden getroffen", zegt voorzitter Tuur Elzinga. "Maar de strijd van het NS-personeel staat voor een strijd tegen een koopkrachtcrisis die ons allemaal keihard raakt."
Hogere lonen
De vakbonden en de NS liggen in de clinch over een nieuwe cao. De bonden willen dat het maandsalaris van NS-personeel met 100 euro bruto omhooggaat en dat medewerkers een eenmalige uitkering krijgen van 600 euro.
Het treinbedrijf vindt die eis veel te ver gaan en zegt vanwege de coronacrisis nog steeds in een moeilijke financiële situatie te zitten. Daarom liepen de cao-onderhandelingen eerder deze maand stuk.
Ook op station Leeuwarden staan de treinen stil: