NOS Wielrennen

Roglic wint eerste Vuelta-etappe op Spaans grondgebied en is vierde leider namens Jumbo

Roglic slaat meteen toe op Spaanse bodem in Vuelta: dagzege, rode trui en bonificaties

De eerste etappe op Spaans grondgebied van deze editie van de Vuelta is gewonnen door Primoz Roglic. Op een aankomst na een korte klim liet de renner van Jumbo-Visma de concurrentie overtuigend achter zich.

Na Robert Gesink, Mike Teunissen en Edoardo Affini is Roglic de vierde klassementsleider van Jumbo-Visma na vier koersdagen. De Sloveen, die de laatste drie edities van de Ronde van Spanje wist te winnen, pakte onderweg drie bonificatieseconden en bij de finish nog eens tien.

Met zijn etappezege neemt Roglic de twijfels over zijn huidige vorm weg. Sinds zijn opgave in de Tour de France, wegens de gevolgen van een valpartij, was hij niet meer in actie gekomen.

Lachende Roglic: 'Plan van het team om dagelijks andere renner in rode trui te hebben'

Roglic liet de Deen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en de Spanjaard Enric Mas (Movistar) achter zich in de sprint heuvelop. Wilco Kelderman was op de negende plek de beste Nederlander. Enkele andere klassementsrenners als Richard Carapaz, Simon Yates, Miguel Ángel Lopez en Mikel Landa zaten op een klein gaatje en verloren zeven kostbare seconden.

"Ik ben superblij", zei Roglic over zijn etappezege en tijdswinst. "Het is nog een lange ronde, maar het is altijd beter om wat voorsprong te hebben."

Van den Berg verliest bergtrui

Na drie etappes in Nederland en een rustdag, stond er voor de renners vandaag een 152 kilometer lange etappe in Baskenland op het programma. Daarin verloor Julius van den Berg zijn bergtrui aan Joan Bou van de Baskische Euskaltel-ploeg.

Julius van den Berg (links) droeg bij de start nog de bergtrui, maar moet die afstaan aan Joan Bou

Bou maakte deel uit van een vroege kopgroep van zes renners. Daarbij zaten ook onder anderen de Italiaanse hardrijder Alessandro De Marchi en de Kazach Aleksej Loetsenko, de nummer acht van de voorbije Tour de France. Andere ploegen met klassementsrenners wilden Loetsenko niet veel ruimte geven, waardoor de voorsprong van het zestal te overzien bleef.

De vluchters zagen in dat hun missie kansloos was en al op 34 kilometer van de aankomst in Laguardia werden ze ingerekend. Daarna waren er geen serieuze aanvalspogingen meer, waardoor een uitgedund peloton om de dagzege mocht strijden in de lastige laatste kilometer.

Daarin koos Roglic het juiste moment voor een versnelling en liet hij de andere klassementsrenners achter zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl