NOS Nieuws

Dode spitssnuitdolfijn aangespoeld op Texel

Op het strand van Texel is een dode spitssnuitdolfijn aangespoeld. Dat meldt SOS Dolfijn. Het gaat om een vrouwtje van vier meter lang.

Het dier werd gevonden door een wandelaar. Die informeerde Ecomare, het centrum voor wadden en Noordzee op het eiland. Medewerkers zijn ter plaatse gaan kijken. De dolfijn wordt van het strand gehaald en naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht voor onderzoek, om er bijvoorbeeld achter te komen of het dier ziek was en of het recent nog had gegeten.

Mogelijk is het aangespoelde zeezoogdier een van de drie spitssnuiten die op 19 juli in de problemen raakten voor de kust bij Zandvoort, schrijft SOS Dolfijn. Strandgangers slaagden er toen in een van de dieren om te draaien. De dolfijn werd na de reddingsactie beklommen door een vrouw, wat tot veel verontwaardiging leidde.

De vrouw werd een paar dagen later aangehouden nadat ze zichzelf bij het politiebureau had gemeld. De politie onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit en overhandigt alle informatie aan het Openbaar Ministerie, dat kan besluiten tot vervolging.

Spitssnuitdolfijnen jagen normaal op kilometers diepte. In de relatief ondiepe Noordzee komen ze vaker in de problemen. Ook werkt hun sonar door de ondiepe en welvende zeebodem minder goed waardoor de dieren eerder stranden. Dat gebeurde behalve bij Zandvoort ook op 29 juli op het strand van Westduine in België. Dat dier leefde nog en kon weer terug de zee in worden geholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl