De vrouw probeert de dolfijn te beklimmen
In samenwerking met
NH

Vrouw die op spitssnuitdolfijn klom vrijgelaten

De vrouw die dinsdag bij Zandvoort op de rug van een spitssnuitdolfijn klom, is vanmiddag na haar verhoor vrijgelaten. Dat meldt de politie. Ze werd gisteren aangehouden nadat ze zichzelf had gemeld bij de politie. De vrouw wordt verdacht van het overtreden van de Wet dieren.

Ze kwam in opspraak nadat er beelden waren rondgegaan van haar pogingen om een ritje te maken op de walvissoort. Het dier zwom dicht bij de kust en was zojuist door andere badgasten terug naar zee geduwd.

Het NOS Jeugdjournaal zocht de maker van de video op:

Danny filmde hoe vrouw op verdwaalde walvis klom: 'Vroeg me af wat er in haar hoofd omging'

Het incident leidde tot ophef en op sociale media regent het haatberichten. De politie roept mensen op te stoppen met het uiten van bedreigingen. "We begrijpen dat dit verhaal emoties oproept. Dat mag nooit een reden zijn om bedreigingen te uiten op social media. Ook dit is strafbaar", waarschuwt de politie op Twitter.

Stichting SOS Dolfijn spreekt van dierenmishandeling. Volgens de organisatie heeft de vrouw de spitssnuitdolfijn "ontzettend veel stress" bezorgd met haar actie.

De politie onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit en overhandigt alle informatie aan het Openbaar Ministerie, dat kan besluiten tot vervolging.

Advocaat: geen opzet om dier pijn te doen

De advocaat van de vrouw zegt tegen NH Nieuws dat haar cliënt nooit de intentie had om het dier letsel toe te brengen. "Ze zegt juist dat ze een grote dierenvriend is."

De raadsvrouw laat weten dat de vrouw erg geschrokken is van de bedreigingen en dat het op dit moment niet erg goed gaat met haar. "Ze voelt zich niet meer veilig in haar eigen omgeving. Haar naam gaat rond en ze is herkenbaar in de video. Mensen zoeken haar op sociale media, de dreigementen gaan heel ver", aldus de advocaat.

Waar de vrouw precies van wordt verdacht, moet het lopende politieonderzoek nog uitwijzen. Haar advocaat wijst erop dat het hier gaat om een vrij unieke situatie. "Bij dierenmishandeling gaat het in de regel om letsel of pijn toebrengen aan dieren in de vorm van bijvoorbeeld opzettelijke mishandeling of verwaarlozing. Deze situatie is duidelijk anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl