Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Celstraf voor boer die blokkade op de A18 'uitlokte'

De politierechter heeft een boer uit Mariënvelde in de Achterhoek veroordeeld voor zijn rol bij het boerenprotest op de A18 bij Varsseveld, op 28 juli. Bij de actie blokkeerden boeren de weg en dumpten ze een lading zaagsel, mest en stro.

De boer (40) krijgt zestig dagen gevangenisstraf, waarvan 56 voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur. De man heeft de celstraf uitgezeten in voorarrest, schrijft Omroep Gelderland.

Het OM vond dat de verdachte met "zijn uitlokkende rol bepalend is geweest in het versperren van de A18 op 28 juli. Zonder zijn handelen was de blokkade er toen en daar niet geweest", aldus de officier van justitie.

Eind juli hebben de boeren meerdere keren geprotesteerd, in deze video zie je beelden van die protesten:

In beeld: de boerenprotesten van de afgelopen dagen

Justitie verwijt de man dat hij door het sturen van WhatsApp-berichten en het houden van een bijeenkomst bij hem thuis "op een zeer vervelende wijze heeft bijgedragen aan een situatie in Nederland die schadelijk is voor de hele maatschappij".

Hij stuurde in een groepsgesprek de tekst: "Vanavond nog mensen zin in een toertocht door de Achterhoek, rond 21 uur, inclusief kipper met spulletjes?"

Claim van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft een claim van 3600 euro ingediend voor het blokkeren van de weg en het dumpen van afval. Die vordering wees de rechter toe.

In een eerdere zaak kreeg een boer uit Oost-Gelre een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval bij Varsseveld. Hij werd op heterdaad betrapt. "Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen", zei hij toen.

Advertentie via Ster.nl