NASA TV
NOS Nieuws

Defect ruimtepak verstoort Russische ruimtewandeling

Een Russische kosmonaut heeft zijn ruimtewandeling af moeten breken vanwege een probleem met zijn ruimtepak. Oleg Artemjev signaleerde zelf een spanningsschommeling in de batterijen van zijn pak.

De vluchtleiding sommeerde de kosmonaut daarop zich meteen naar een luchtsluis van het ruimtestation ISS te begeven. "Laat alles vallen en ga meteen terug", gaf de vluchtleider vanuit het controlecentrum bij Moskou door via de radio. "Oleg, ga terug en sluit je pak aan op het stroomnet van het station."

"Ik begrijp het", antwoordde Artemjev terwijl hij zich een weg baande naar de sluis van het Russische deel van het ISS. Met enig gevoel voor humor stelde hij de vluchtleiding voor de Russische Orlan-ruimtepakken voortaan van zonnepanelen te voorzien. "Dan kunnen we de batterijen opladen tijdens de ruimtewandeling."

NASA TV deed live verslag van de problemen:

De kosmonauten waren aan het werk om de (grotendeels in Nederland ontwikkelde) Europese robotarm ERA verder operationeel te maken. Ze installeerden twee camera's op de arm. Ze zouden ook een controlepaneel verplaatsen en een test uitvoeren met de ERA, maar daar kwam het niet meer van.

De ruimtewandeling had ruim 6 uur moeten duren, maar werd na 2,5 uur afgebroken door het technische euvel. Er was geen sprake van onmiddellijk gevaar voor Artemjev, maar als zijn pak zonder stroom was komen te zitten, had hij niet meer kunnen communiceren met de vluchtleiding en met de kosmonaut met wie hij de ruimtewandeling uitvoerde. Het werk aan de ERA wordt nu later uitgevoerd.

Er gaat niet vaak iets mis met de ruimtepakken in het ISS. In 2013 was er een potentieel fatale situatie toen water uit een koelsysteem in het Amerikaanse pak van Luca Parmitano in zijn helm begon te lekken. De Italiaanse astronaut kon daardoor bijna niets meer zien, horen en zeggen, maar wist toch tijdig de luchtsluis te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl