34 jaar cel voor Saudische vrouw voor gedrag op Twitter
Een vrouw uit Saudi-Arabië is in eigen land in hoger beroep tot 34 jaar cel veroordeeld voor haar gedrag op Twitter, meldt The Guardian. Na afloop van haar celstraf krijgt ze nog te maken met een reisverbod dat eveneens 34 jaar duurt. De vrouw volgde op het socialemediaplatform accounts van dissidenten en activisten en deelde een aantal van hun berichten.
De 34-jarige Salma al-Shehab werd gearresteerd in januari 2021, toen ze in Saudi-Arabië op vakantie was. De moeder van twee kinderen studeerde op dat moment aan de universiteit van Leeds, in Engeland.
Aanvankelijk werd ze veroordeeld tot een paar jaar cel voor onder meer het gebruik van sociale media om "publieke onrust te veroorzaken". De straf valt in hoger beroep aanzienlijk hoger uit, omdat daarin nieuwe aanklachten zijn meegenomen.
Isoleercel
Al-Shehab heeft volgens rechtbankdocumenten mensen geholpen "die publieke onrust willen veroorzaken en die de maatschappelijke en nationale veiligheid willen destabiliseren". Dat heeft ze gedaan door hun Twitteraccounts te volgen en hun berichten verder te verspreiden, aldus de rechters.
De Saudische vrouw verweerde zich door te zeggen dat ze geen veiligheidsrisico vormde, onder meer omdat ze maar weinig volgers had. Verder zei ze dat ze 285 dagen in een isoleercel heeft doorgebracht, meldt The Washington Post. Volgens de Amerikaanse krant hoort Al-Shehab bij de sjiitische gemeenschap, die in Saudi-Arabië een onderdrukte minderheid vormt.
De Saudische vrouw stond volgens The Guardian niet bekend als prominente activist. Op Twitter heeft ze een paar duizend volgers. Tussen privétweets staan berichten waarin ze oproept tot vrijlating van politieke gevangenen in de Golfstaat, onder wie de bekende Loujain al-Hathloul. Die streed voor het recht op autorijden voor vrouwen en kwam in 2021 vrij, maar mag de komende jaren Saudi-Arabië niet verlaten.
Bezoek Biden
De veroordeling van Al-Shehab komt een aantal weken na het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De twee spraken ook over mensenrechten, maar Biden bezocht het land voornamelijk in de rol van koopman.
Hij riep op tot het opschroeven van de olieproductie in de hoop dat de Amerikaan dat aan de pomp zou merken. Die oproep vond bij de Saudische autocraat geen gehoor.
The Washington Post concludeert in het commentaar dat toezeggingen van Bin Salman over mensenrechten "een farce" zijn gebleken.