NOS Nieuws

Opnieuw vechtpartijen en mensen die buiten moeten slapen in Ter Apel

Het is vanavond opnieuw erg onrustig bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel. Er is voor ongeveer 300 mensen geen slaapplaats gevonden, zegt het COA. Zij wachten voor de poort van het terrein.

Ook is de N366, die bij het aanmeldcentrum ligt, uit voorzorg afgesloten voor regulier wegverkeer, schrijft RTV Noord.

Eerder vandaag werd bekend dat het kabinet voor het eerst zelf een vergunning heeft verleend voor een asielzoekerscentrum en daarmee een gemeente heeft gepasseerd. In de Overijsselse plaats Albergen wordt een hotel ingericht voor asielzoekers.

'Onaangenaam verrast'

Zeker tientallen mensen verzamelden zich vanavond uit protest bij het hotel, melden lokale media. Het zou gaan om overwegend jongeren. Aan de gevel van het hotel is een spandoek opgehangen en voor het pand zou vuurwerk zijn afgestoken. De politie wil hierover niets bevestigen.

De gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, zegt "onaangenaam verrast" te zijn door het kabinetsbesluit. "Wij zijn als gemeente niet tijdig geïnformeerd en hebben de directe omgeving hierover ook niet kunnen informeren", staat in een verklaring. Volgens de gemeente past de opvang niet "in het huidige bestemmingsplan".

Het spandoek aan de gevel:

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is het al maandenlang overvol. Er is daardoor geregeld geen opvangplek voor mensen die hun aanmeldprocedure moeten doorlopen. Al eerder sliepen veel mensen gedwongen buiten op het grasveld bij het centrum omdat er te weinig bedden waren. Ook zondag kwam het tot een vechtpartij.

Gisteren brachten vrijwilligers zo'n 200 tenten naar het terrein voor de mensen die anders buiten moesten slapen. Vandaag zijn die echter weggehaald, omdat er zorgen waren over de brandveiligheid van de tenten.

Extra toezicht

Vandaag werd ook bekend dat de politie vanaf deze week extra personeel van de Vreemdelingenpolitie inzet bij het centrum in Ter Apel. Dat is onder meer om de wachttijd terug te dringen.

Bekijk hieronder beelden van de vechtpartij, en de tenten die later werden weggehaald:

Onrust rondom aanmeldcentrum Ter Apel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl