Straatbeeld in Charkov
NOS Nieuws

Omstreden onderzoek Amnesty over Oekraïens leger wordt opnieuw bekeken

Na felle kritiek op een onderzoek van Amnesty International over het handelen van het Oekraïense leger, wordt nader bekeken hoe dit tot stand is gekomen.

Amnesty concludeerde begin deze maand dat het Oekraïense leger eigen burgers in gevaar brengt door legerbases te bouwen in woonwijken en bij scholen en ziekenhuizen. Er werd vernietigend op gereageerd. Zo zei een emeritus hoogleraar militair recht aan de Universiteit van Amsterdam dat het onderzoek "vol gaten zit".

Het hoofd van Amnesty International in Oekraïne, Oksana Pokaltsjoek, vond de conclusie eenzijdig en "een instrument van Russische propaganda". Uit onvrede stapte ze op.

Snel consequenties trekken

Nationale Amnesty-afdelingen, waaronder die in Oekraïne, kunnen nu input geven. De mensenrechtenorganisatie spreekt over een "diepgaande, uitgebreide review" van het onderzoeksproces.

"Externe reviewers zullen beslissingen en werkmethoden van Amnesty onderzoeken die leidden tot de publicatie van het persbericht", schrijft Amnesty International in een verklaring. Het uitgebreide persbericht met de bekritiseerde conclusies kwam begin augustus naar buiten. Wie de reviewers zijn, is nog niet bekend.

De mensenrechtenorganisatie belooft snel consequenties te zullen trekken op basis van de bevindingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl