BBB-leider Van der Plas bij een bijeenkomst met mogelijke Statenleden
NOS NieuwsAangepast

Op zoek naar perfecte Statenlid, BBB bezig met megaklus

"We zoeken naar mensen die passen bij het BBB-familiegevoel en authentiek zijn". Zo vat partijvoorzitter Erik Stegink van de BoerBurgerbeweging de criteria samen bij het selecteren van kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar.

De partij is bezig met grote klus: het samenstellen van kandidatenlijsten voor alle provincies. Vandaag sloot partijleider Caroline van der Plas in Zeeland een toer langs de provincies voorlopig af; in september volgt nog een bijeenkomst in Flevoland. De Tweede Kamerfractie (met Van der Plas als enige lid) wil zien wat voor vlees ze in de kuip heeft.

Zo ging dat vanmiddag:

Wie moeten er Statenlid worden voor BBB? Van der Plas tourt langs provincies

Het vinden van nieuwe kandidaten is iets wat voor gevestigde partijen, met tal van lokale afdelingen, leden en netwerken al lastig kan zijn. Voor een nieuwe partij is het een nog grotere uitdaging. BBB heeft het tij mee, mede door het stikstofprotest dat aansluit bij de boodschap van de partij en door het mediagenieke Kamerlid Van der Plas.

Nu BBB goed scoort in de peilingen is er ook een kans dat de partij veel kandidaten nodig zal blijken te hebben in de Provinciale Staten.

BBB zet er vol op in om in alle provincies te zijn vertegenwoordigd. "Daar staat veel te gebeuren op stikstofgebied", benadrukt Van der Plas, die erop wijst dat de Staten ook de Eerste Kamer kiezen. Als BBB daarin komt, denkt ze dat het kabinet er niet omheen kan om ook met haar partij te onderhandelen.

Al lang bezig met voorbereiding

Van der Plas is niet bang dat ze volgend jaar maart verrast wordt door de vraag: "Wat hebben we nu op de lijst staan?" BBB is vorig jaar oktober al begonnen met het zoeken van kandidaten en er is al een schifting geweest. De partij heeft mensen afgewezen en er zijn ook kandidaten die zichzelf hebben teruggetrokken.

Van der Plas sluit niet uit dat er tussen nu en maart alsnog mensen afvallen. Ze benadrukt dat de kandidaten verschillende achtergronden hebben en niet alleen uit de agrarische hoek komen, maar bijvoorbeeld ook uit de zorg, het onderwijs en de financiële wereld. Ook zitten er voormalige wethouders en gemeenteraadsleden bij. Bestuurslid en lid van de selectiecommissie Jaspers erkent wel dat de meeste kandidaten geen politieke ervaring hebben. "Dat is spannend, maar iedereen is ergens moeten beginnen", zegt hij.

De aspirant-Statenleden hebben cursussen gehad en discussiëren dan per regio met elkaar over wie er op de lijst zou moeten en hoe hoog. Daardoor hebben ze volgens de partijtop al een onderlinge band gekregen. Maar het bestuur houdt zeggenschap over de laatste screening, voor de definitieve lijsten aan de leden worden voorgelegd. BBB hoopt zo de teams stevig te maken en tegelijk grote uitglijders te voorkomen.

Je moet mensen vinden en selecteren, maar ze ook binnenhalen en opleiden. Mensen die problemen kunnen geven moet je vermijden.

Henk Otten, Eerste Kamerlid Fractie-Otten

Eerste Kamerlid Henk Otten was bij de vorige Statenverkiezingen betrokken bij het werven van kandidaten voor Forum voor Democratie. Hij noemt dat misschien wel de zwaarste klus uit zijn werkzame leven: "Je moet mensen vinden en selecteren, maar ze ook binnenhalen en opleiden. Mensen die problemen kunnen geven moet je juist vermijden. Een nieuwe snelgroeiende partij trekt ook veel opportunisten en baantjesjagers aan."

Forum werd bij de vorige Statenverkiezingen de grootste, maar veel Statenleden en Eerste Kamerleden splitsten zich daarna weer af, evenals Otten zelf die verderging als de Fractie-Otten.

Hij vertelt dat ze destijds bij Forum alle kandidaten bij de trainingen een video lieten zien over hoe het misging bij de LPF en Trots op Nederland, om zo duidelijk te maken wat ze wilden voorkomen.

Geen mensen die wet overtreden

De huidige wervingscampagne van BBB speelt zich af tegen een sterk gepolariseerde discussie over de toekomst van boeren in Nederland. Van der Plas zegt geen mensen op de lijsten te willen die de wet hebben overtreden bij protestacties. Maar ze wil leden van de boerenbelangenvereniging Farmers Defence Force niet uitsluiten, "want dat is geen verboden organisatie."

BBB denkt inmiddels voor bijna alle provincies goede mensen te hebben gevonden. De partij wil per provincie minimaal 25 kandidaten op de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl