Ook vorige maand zaten vluchtelingen bij Ter Apel noodgedwongen buiten
NOS NieuwsAangepast

Vannacht sliepen weer enkele honderden asielzoekers in Ter Apel buiten

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moesten afgelopen nacht enkele honderden mensen buiten slapen. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) was er geen zicht op doorstroom vanuit Ter Apel, zowel bij de reguliere als crisisnoodopvang. "De situatie is zeer zorgelijk."

Doordat de doorstroom klem zit moesten tussen de 200 en 250 mensen op het grasveld slapen, schat het COA. Volgens de woordvoerder was er ook geen zicht op opvang. Eerder heeft het COA nog hotelkamers kunnen boeken, maar dat was voor gisteravond ook niet meer mogelijk. "Wel doen we ons best om kwetsbaren onderdak te bieden."

Zo zag het er eerder op de avond uit bij het aanmeldcentrum:

Honderden asielzoekers sliepen weer buiten in Ter Apel

Vrijwillig buiten geslapen

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben er ook ongeveer veertig mensen buiten geslapen. Volgens het COA deden ze dit vrijwillig en niet omdat er geen plek meer was. "Niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheid om mee te gaan naar de crisisnachtnoodopvang of om op stoelen in het aanmeldcentrum te slapen. Sommige mensen voelen zich minder slecht als ze buiten blijven slapen", zegt een woordvoerder bij RTV Noord. Overigens waren er ook vannacht binnen nog stoelen beschikbaar.

Maar Vluchtelingenwerk stelt de instanties verantwoordelijk. "Door een gebrek aan capaciteit bij de vreemdelingenpolitie lukt het niet om asielzoekers op hun dag van aankomst te registreren en asiel aan te laten vragen", zegt een woordvoerder.

Asielzoekers kunnen op een bus stappen naar een crisisopvang en later terugkeren. "Sommigen zijn in een paar weken wel meer dan 20 keer naar de volgende crisisopvanglocatie verhuisd. Dat asielzoekers op een gegeven moment niet meer in de volgende bus durven te stappen, zien wij niet als een eigen keuze", stelt Vluchtelingenwerk.

Bij het aanmeldcentrum is het al maandenlang overvol. Er is daardoor geregeld geen opvangplek voor mensen die hun aanmeldprocedure moeten doorlopen. Al eerder sliepen veel mensen gedwongen buiten op het grasveld bij het aanmeldcentrum omdat er te weinig bedden waren. In de nacht van 16 op 17 juli waren dat tussen de 250 en 300 asielzoekers.

Waarom is het totale chaos in Ter Apel? NOS op 3 legt het uit in deze video:

Waarom het totale chaos is in Ter Apel

Vluchtelingenwerk wil dat gemeentes snel actie ondernemen. "We roepen alle burgemeesters nogmaals op hun verantwoordelijkheid te nemen en zo snel mogelijk extra opvangplekken aan te wijzen", zegt een woordvoerder. Het kabinet wil zelf panden als asielzoekerscentra aan kunnen merken, als gemeentes dat weigeren. Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) lieten dat vorige week aan de Tweede Kamer weten.

Vluchtenlingenwerk wil dat de bewindslieden dit middel zo snel mogelijk gaan inzetten. Ook wil de organisatie dat de staatssecretaris haast maakt met een wetsvoorstel dat gemeenten verantwoordelijk maakt voor het vinden van opvangplekken. "Nederland is humanitair en wettelijk verplicht deze mensen een fatsoenlijke opvangplek te bieden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl