ANP
NOS Nieuws

Jarenlange celstraffen voor leden criminele Curaçaose bende

Vier leden van de criminele bende No Limit Soldiers (NLS) zijn op Curaçao veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De vier maakten sinds 2015 deel uit van de organisatie, die bekendstaat om onder meer drugscriminaliteit, geweldsdelicten en witwassen. In 2013 vermoordden leden van de bende de populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels.

De vier leden die nu zijn veroordeeld zaten toen nog niet bij de criminele groep, maar een van hen is volgens de rechter wel betrokken bij onder meer het uitlokken van een moordaanslag op het Franse deel van Sint-Maarten. Deze Robere L. moet een celstraf van veertien jaar uitzitten. Volgens de rechter is ook bewezen dat de 42-jarige L. in totaal 200 kilo cocaïne vanuit het Caribisch gebied naar Frankrijk heeft gesmokkeld.

De andere uitspraken gingen over Charlton L. (50), Stephanie P. (37) en Adrian E. (35). Zij zijn veroordeeld tot respectievelijk acht jaar, zes jaar en 21 maanden, onder meer voor betrokkenheid bij drugshandel en witwassen.

Charlton L. zou de opbrengsten van de drugshandel hebben beheerd en daarvan onroerend goed op Curaçao hebben gekocht. Hij wordt gezien als de financiële man van de No Limit Soldiers.

Nederlandse opsporingsonderzoeken

Het bewijs tegen de verdachten bestaat voor een groot deel uit zogeheten PGP-gesprekken die tijdens Nederlandse opsporingsonderzoeken aan het licht zijn gekomen. PGP staat voor Pretty Good Privacy. Het is een veelgebruikte methode om veilig te communiceren, waarbij berichten door elkaar worden gehusseld zodat ze alleen leesbaar zijn voor mensen met een bepaalde encryptiesleutel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl