NOS NieuwsAangepast

Dit schietfilmpje staat symbool voor geweld op Curaçao

 • Dick Drayer

  Correspondent Curaçao

 • Dick Drayer

  Correspondent Curaçao

Op Curaçao is via WhatsApp en Facebook een video verspreid, waarin vier gewapende jongens rondrijden in een auto, hun wapens doorladen en ermee door het raam naar buiten schieten. Een van de jongens die achterin zit, filmt het geheel, de man naast hem heeft net als de chauffeur zijn gezicht bedekt. De passagier rechts voorin draagt geen masker en is goed te zien.

Het gaat om onderstaande video:

Filmpje schietende jongens op Curaçao

De politie is een onderzoek gestart. Woordvoerder Reggie Huggins zegt dat ze de jongens op het spoor zijn en dat er binnenkort arrestaties volgen.

De video komt op een moment dat minister Quincy Girigorie van Justitie de criminaliteitscijfers over de eerste zes maanden van dit jaar presenteert. Dit jaar vielen er al 24 doden door geweld en de prognose is dat dat cijfer oploopt naar 28, een derde meer dan in voorgaande jaren.

Ter vergelijking: in Amsterdam komen jaarlijks gemiddeld twintig mensen door geweld om het leven. Maar in de hoofdstad wonen vijf keer zoveel mensen als op Curaçao.

Schietpartijen

Het aantal misdrijven waarbij doden vielen op Curaçao is dit jaar lager dan in 2016. Toch kwamen er meer mensen om het leven, vooral als gevolg van twee schietpartijen. Bij de ene kwamen vier mensen om en bij de andere vijf. Mensen werden onder meer neergeschoten vanuit een rijdende auto.

De politie spreekt van afrekeningen in het criminele milieu, waarbij het gaat om rivaliserende bendes. Die zijn vooral actief in drugshandel. In 2013 werd politicus Helmin Wiels vermoord door een lid van de No Limit Soldiers-bende uit Koraal Specht.

De bende voert al jaren een drugsoorlog op Curaçao tegen de Buena Vista City-bende. Curaçao is een doorvoerhaven voor drugs uit Zuid-Amerika naar Europa en de Verenigde Staten. De bendes hebben vertakkingen in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van het Curaçaose Openbaar Ministerie.

 • Dick Drayer / NOS
  Bewaking bij de rechtbank op Curaçao
 • Dick Drayer / NOS
  Politieachtervolging op Curaçao

Volgens de hoogste baas van het OM, de zojuist vertrokken procureur-generaal Guus Schram, is vooral het gemak waarmee wapens te krijgen zijn op het eiland een groot probleem. Vuurwapenbezit op de eilanden is volgens hem nogal ingeburgerd en wordt, gelet op het filmpje, ook verheerlijkt in wijken waar bendes actief zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl