ANP
NOS Nieuws

Ook in cassatie levenslang voor moord op Helmin Wiels

De moordenaar van de Curaçaose politicus Helmin Wiels is definitief veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De Hoge Raad heeft het beroep tegen de uitspraak in hoger beroep verworpen.

K. was naar de Hoge Raad gestapt omdat hij die levenslange celstraf in Nederland moet uitzitten, en hij geen uitzicht heeft om ooit nog vrij te komen. Dat laatste is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waar Nederland zich aan moet houden.

Volgens de Hoge Raad blijft Curaçao verantwoordelijk voor het uitvoeren van het vonnis. Daarom kan K. geen beroep doen op dat verdrag.

De veroordeelde, Elvis 'Monster' K., kreeg vorig jaar februari in hoger beroep levenslang. Ook de rechtbank had hem al tot die straf veroordeeld.

Meedogenloos

De rechtbank en het hof kwamen tot hun oordeel vanwege de ernst van de feiten. K. schoot binnen een jaar drie mannen in koelen bloede dood. Hij deed dat tegen betaling, hij kreeg er 23.000 euro voor.

"Alle drie de moorden hebben het karakter van een liquidatie, waarbij de slachtoffers meedogenloos zijn afgemaakt. De verdachte heeft kennelijk geen respect voor het menselijk leven, maar enkel oog voor eigen financieel gewin", staat in het vonnis.

Bij de veroordeling speelde ook een rol dat Helmin Wiels een volksvertegenwoordiger was. Hij was leider van de politieke partij Pueblo Soberano.

Schokgolf door Curaçao

Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. Dat gebeurde in opdracht van de drugsbende No Limit Soldiers uit de wijk Koraal Specht.

De moord leidde tot een schokgolf in Curaçao en daarbuiten.

K. zit gevangen in de zwaarbewaakte gevangenis in Vught, omdat zijn veiligheid in de gevangenis op Curaçao niet gegarandeerd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl