NOS Nieuws

Aanval op Krim symbolisch, maar past ook in militaire strategie Oekraïne

 • Eliane Lamper

  redacteur Online

 • Eliane Lamper

  redacteur Online

De aanval op een Russische basis op de geannexeerde Krim kwam als een verrassing. Deskundigen zeggen dat de Oekraïense operatie werd uitgevoerd na een grondige voorbereiding en met grote precisie. Om de Russische militaire basis te raken waren raketten nodig die zo'n 200 kilometer kunnen afleggen. Op satellietbeelden is te zien dat de basis zwaar beschadigd is.

De aanval past in de militaire strategie van het land, zegt oud-commandant van de landmacht Mart de Kruif. Hoewel Oekraïne de verantwoordelijkheid voor de aanval niet heeft opgeëist, kunnen we volgens De Kruif "uitgaan van een doelbewuste aanval, gezien de gerichtheid en mate van verwoesting. Dit is nauwkeurig voorbereid." Niets wijst op een incident, of explosies door een niet uitgedoofde sigarettenpeuk, zoals de Oekraïense defensieminister suggereerde.

Dinsdag werden zware explosies gemeld op een luchtmachtbasis op het schiereiland. Ooggetuigen spraken van twaalf explosies. Of er ook zoveel raketten zijn afgevuurd, is volgens De Kruif niet te zeggen. "Als de vliegtuigen op de basis bewapend en volgetankt waren, zorgt dat voor een kettingreactie van explosies." Op de beelden is te zien dat zeker zes gevechtsvliegen zijn verwoest.

 • Planet Labs
  Beelden van de aanval
 • Planet Labs
  De Saki militaire basis op 9 augustus, voor de aanval

De Krim heeft grote symbolische en strategische betekenis voor beide partijen. Het is voor het eerst dat Oekraïne het schiereiland heeft aangevallen sinds de Russische annexatie in 2014 . Een grote overwinning voor het leger, zo klonk het in Oekraïne.

Zware wapens

Het blijft onduidelijk welk wapen Oekraïne heeft ingezet om de Krim te raken. "Ze kunnen hier middellangeafstand ballistische raketten voor hebben gebruikt uit hun eigen arsenaal, of antischeepsraketten die door de Britten zijn geleverd", zegt De Kruif. "Die zijn eigenlijk bedoeld om schepen mee te raken, maar het kan wel."

Een andere optie is dat Oekraïne in bezit is van een wapen waar de buitenwereld geen weet van heeft. De kans is klein dat het leger gebruik heeft gemaakt van een Himars-raketsysteem, een zwaar wapen dat is geleverd door de VS. "Die hebben wel grote precisie, maar het zou politiek opmerkelijk zijn", aldus De Kruif.

De Amerikanen hebben bij de levering als voorwaarde gesteld dat raketten niet meer dan 80 kilometer verderop terecht mogen komen, om er zeker van te zijn dat Russisch grondgebied niet geraakt kan worden. Voor deze aanval hebben de raketten zeker 200 kilometer moeten afleggen.

NOS

Oorlog aan het kantelen

De oud-commandant ziet de oorlog langzaam kantelen in het voordeel van Oekraïne. "Twee weken geleden is Oekraïne begonnen met een groot tegenoffensief in het zuiden en de Donbas. Sindsdien verliezen de Russen meer terrein dan ze winnen. Oekraïne neemt steeds meer het initiatief", aldus De Kruif.

Wat helpt zijn de zware wapens die Oekraïne uit het westen heeft gekregen, waardoor ze vanaf grote afstand Russische wapendepots kunnen aanvallen. "Beide partijen hebben genoeg munitie, nu komt het aan op motivatie en leiderschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl