Nachtelijke redding beloega in de Seine geslaagd, dier is er slecht aan toe
Een nachtelijke operatie om de beloega te redden die al dagen in de Seine zwemt, is geslaagd. Na ruim zes uur is het een team van zo'n tachtig mensen rond 04.00 uur gelukt om het dier uit het water te hijsen. De witte dolfijn wordt nu medisch onderzocht en per koelwagen naar Ouistreham vervoerd, aan de Franse kust, ongeveer 160 kilometer verderop.
Volgens het reddingsteam is het dier er slecht aan toe. "Het kan best zijn dat hij nu doodgaat, bij de behandeling of tijdens de reis of op 'punt B'", waarmee het zoutwaterbassin in Ouistreham wordt bedoeld. In dat bassin moet de 4 meter lange walvisachtige aansterken, waarna hij naar zee wordt gebracht. "Daarna zal de natuur zijn beloop hebben", aldus een woordvoerder van het reddingsteam.
Voorlopig ontfermen zich eerst een aantal dierenartsen over de beloega. De eerste resultaten van de onderzoeken naar zijn gezondheid worden op korte termijn verwacht.
De witte dolfijn werd omstreeks 04.00 uur uit het water gehaald:
Het zeezoogdier, dat normaal in de poolregio leeft, werd een week geleden ontdekt in de rivier, tussen Parijs en Rouen. Dierenartsen denken dat het dier mogelijk ziek is omdat pogingen om hem vis te voeren zijn mislukt. Wel kreeg het dier met succes vitaminen en antibiotica geïnjecteerd.
Hoewel het verzwakte dier een reddingspoging mogelijk niet zou overleven door de stress is toch een poging gewaagd, omdat het 800 kilo zware dier in het zoete water zeker niet zou overleven. Er is gekozen om de operatie 's nachts uit te voeren, omdat de beloega overdag te veel last zou hebben van zon en hitte.
Het is de derde keer in korte tijd dat een zeezoogdier de Seine op is gezwommen. Nathalie Houtman van het Wereldnatuurfonds noemde dat bizar vaak voor een fenomeen dat normaal gesproken zeldzaam is. Vaak gaat het om zeezoogdieren die de weg zijn kwijtgeraakt op zoek naar voedsel. Klimaatverandering heeft daar ook invloed op, al is het moeilijk aan te geven in welke mate.